Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija

Otac i majka u policiji: I dalje traje velika potraga za Dankom, poznati novi detalji

Foto: Screenshot/Društvene mreže

Majka je ispričala kako je Danka nestala dok je ona išla dati vode starijem djetetu. “Okrenula sam se da dam vodu drugom djetetu i kada sam pogledala ponovo, nje tu nije bilo”

Srbija je po prvi puta aktivirala alarm Amber Alert u potrazi za dvogodišnjom djevojčicom iz okolice Bora čiji nestanak je prijavljen u utorak, a SMS s porukom “Pronađi me” na mobitele su dobili svi korisnici u mrežama tri mobilna operatera.

Djevojčica Danka Ilić nestala je u utorak oko 13,45 sati u Banjskom Polju kod Bora, ima smeđu kosu, smeđe oči i visoka je oko 85 centimetara, navodi se u objavi “Pronađi me”.

Majka je ispričala kako je Danka nestala dok je ona išla dati vode starijem djetetu. “Okrenula sam se da dam vodu drugom djetetu i kada sam pogledala ponovo, nje tu nije bilo”, ispričala je uplašena majka za Telegraf.

Otac i majka u policiji

Majka i otac nestale djevojčice trenutno se nalaze u policiji, javlja Nova.rs. Ocu je u više navratu bilo loše, a sinoć je zbog toga intervenirala i hitna pomoć. Otac se jutros i oglasio na Facebooku.

“Zlato tatino, naći će te tata. Svijetu moj mali”, napisao je.

Sistem “Amber Alert”, koji postoji u više država, omogućava brzo distribuiranje informacija svim građanima, kada policija procijeni da bi to objavljivanje pridonijelo pronalasku nestale djece. Srbija je u maju usvojila takozvani Tijanin zakon, kojim je omogućena primjena tog sustava, uspostavljenog u oktobru prošle godine.

Potraga je pokrenuta jučer popodne, na terenu su policija, vatrogasci-spasitelji, pripadnici Gorske službe spašavanja i postrojbe Žandarmerije s psima-tragačima, lovci i brojni građani. U potrazi za djevojčicom koriste se i helikopteri i dronovi s termovizijskim kamerama.

Policija i volonteri idu od zgrade do zgrade ne bi li pronašli neki trag koji će pomoći u potrazi za nestalom djevojčicom, a provjeravaju se i napušteni objekti, izvijestila je danas Radio-televizija Srbije.

Svi vlasnici vikendica u naselju pozvani su da dođu i otvore ih kako bi se ti objekti detaljno pretražili i otklonila svaka sumnja.

Strah od otmice

Lokani mještani strahuju da je neko djevojčicu možda oteo i automobilom odvezao u nepoznatom pravcu, pa policija zbog toga provjerava sva vozila na nekoliko punktova postavljenih na tom području.

Usvajanje tzv. Tijaninog zakona srbijansko pravosuđe je, među ostalim, ukinulo kaznu zatvora od 30 do 40 godina i uvelo doživotni zatvor za najteža kaznena djela počinjena prema malodobnim osobama. Donošenje zakona je inicirao Igor Jurić, čija je petnaestogodišnja kćer Tijana oteta, silovana i ubijena 2014. godine.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubojstvo, silovanje, obljubu nad malodobnom ili nemoćnom osobom i trudnicama. Taj prijedlog Fondacije “Tijana Jurić” peticijom je poduprlo oko 160.000 građana.

Sistem Amber Alert je uspostavljen u Sjedinjenim Državama nakon što je djevojčica Amber Rene Hagerman kidnapirana, silovana i kasnije nađena ubijena 1996. godine, podsjeća Hina.