Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

harald kopitz

Otac koji je ubio troje djece dobio 50 godina zatvora

harald-kopitz

Kopitz je prethodno na sud doveden iz zatvora s lisicama na rukama, a sudnica je ispražnjena prije nego što se izjasnio o krivnji

Harald Kopitz (57) priznao je danas krivnju za ubistvo svoje troje djece. Kopitzu je na zagrebačkom Županijskom sudu danas počelo suđenje iza zatvorenih vrata zbog optužbe da je u septembru prošle godine u stanu ubio svoje troje djece.

Sud je u 14 sati objavio da je Kopitz nepravomoćno osuđen na 50 godina zatvora, što je maksimalna zatvorska kazna u Hrvatskoj. Za smrt svakog djeteta pojedinačno dobio je po 27 godina. Peteročlano sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Ivom Gradiški Lovreček presudu je donijelo u jednom danu.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost. Odluku da suđenje Kopitzu ne bude javno sutkinja Iva Gradiški Lovreček donijela je uz saglasnost optuženog, njegove odbrane i tužiteljstva radi zaštite dostojanstva pokojne djece i njihove majke. Kopitz je prethodno na sud doveden iz zatvora s lisicama na rukama, a sudnica je ispražnjena prije nego što se izjasnio o krivnji.

Prijeti mu maksimalna kazna

Bio je optužen za tri kaznena djela teškog ubistva, za što mu je prijetila kazna i do 50 godina zatvora. Izricanje presude ranije je bilo najavljeno za petak.

Tužiteljstvo Kopitza tereti da je 24. septembra 2021. oko 22 sata u stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je boravio sa svoje troje djece, od kojih je dvoje imalo sedam i jedno četiri godine, “s unaprijed stvorenom namjerom da ih ubije iskoristio povjerenje djece prema njemu kao ocu i počinio navedena kaznena djela”.

Mediji su pisali da je Kopitz živio i radio u Zagrebu, gdje je imao svoje firme, te da je radio za više velikih kompanija kao finansijski konsultant i pregovarač. Majka ubijene djece radila je u jednom dubrovačkom hotelu, a djeca su bila s ocem tokom vikenda.

Vještačenjem provedenim u Bolnici za osobe lišene slobode utvrđeno je da je Kopitz bio ubrojiv u trenutku zločina.