Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otac napadača iz New Jerseya sina prijavljivao da je terorista

ahmad-rahami

Otac osumnjičenog za subotnju eksploziju u New Jarseyu zvaničnicima Federalnog istražnog biroa (FBI) je još prije dvije godine prijavio da sumnja da je njegov sin “terorista“.

Američki mediji javljaju da se otac Ahmeda Khana Rahamija 2014. godine obratio službenicima FBI-a i prijavio sina da je potencijalni terorista.

Nakon toga FBI je proveo dvomjesečnu istragu koja je okončana zaključkom da Rahami nije povezan sa terorističkim grupama i kao takav ne predstavlja sigurnosnu prijetnju.

Najmanje 31 osoba ranjena je u eksploziji u kvartu Chelsea u New Jarsezu u subotu navečer. Osumnjičeni bombaš Rahami ušao je u oružani sukob sa policijom, a tom prilikom je ranjen i priveden.

Državljanin SAD-a porijeklom iz Afganistana Rahami se smatra osumnjičenim i za eksploziju u New Yorku, a protiv njega je podignuta optužnica kojom se po pet tačaka tereti za pokušaj ubistva policajaca, upotrebu oružja za masovno uništenje, bombaški napad, višestruki pokušaj ubijanja civila i nanošenje štete privatnoj i javnoj imovini.