Rusija

Otac seksualno zlostavljao tri kćerke, one ga zajedno ubile na spavanju

sestreee

Iste večeri, nakon što je zaspao, tinejdžerke su ušle u njegovu sobu i napale ga nožem, čekićem i suzavcem

Ruskim sestrama Hačaturjan koje su optužene za ubistvo oca mogli bi uskoro smanjiti optužnicu na ‘nužnu samoodbranu’, rekao je njihov advokat Aleksej Paršin, što bi moglo dovesti i do kraja kaznenog progona.

Navečer 27. jula 2018. godine, Mikhail Hačaturjan jednu je po jednu u svoju sobu pozvao Krestinu, Angelinu i Mariu. Naružio ih je jer nisu pravilno očistile stan, a onda ih po očima poprskao suzavcem.

Iste večeri, nakon što je zaspao, tinejdžerke su ušle u njegovu sobu i napale ga nožem, čekićem i suzavcem. Obdukcija je pokazala da su mu zadale smrtonosne povrede glave, prsa i vrata. Imao je sveukupno 30 ubodnih rana.

Tri su sestre odmah potom nazvale policiju koja ih je uhitila na licu mjesta, a istraga je ubrzo pokazala da ih je otac posljednje tri godine mučio, držao u zatvoreništvu i seksualno napastovao.

Više od 350.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom su Rusi tražili pravdu za sestre, a to je dovelo i do novog zakona u borbi protiv nasilja u porodici, koji bi trebao stupiti na snagu ove godine.

Aktivisti su tvrdili kako su sestre žrtve, a ne zločinci, jer nisu imale kako potražiti pomoć i zaštitu od oca. Djevojke su imale 17, 18 i 19 godina u trenutku ubistva i prijetilo im je 20 godina zatvora.

No, problem je da u Rusiji ne postoje zakoni koji štite žrtve porodičnog nasilja. Naime, prema zakonskim izmjenama iz 2017. godine, prestupniku koji prvi put premlati člana porodice, ali ne dovoljno teško da ga ‘smjesti’ u bolnicu, bit će izrečena samo novčana kazna ili pritvor od dvije sedmice.

U praksi, ruska policija slučajeve porodičnog nasilja tretira kao ‘porodične probleme’ i najčešće ne interveniše.

Paršin je rekao da su tužitelji zauzeli stav kako je ubistvo počinjeno u samoodbrani i da istražitelji moraju to prihvatiti što će značiti dodatne istrage.

– Nadam se da će nakon toga, slučaj protiv djevojaka biti zaključen. Mislim da će ovo trajati još mjesec ili dva – rekao je, piše BBC.