Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otac silovatelja: Zar da 20 minuta “akcije” plati sa 20 godina zatvora

BrockTurner

Javnost u Americi negodovala je zbog odluke sudije u Kaliforiji da bivšeg plivača prestižnog Univerziteta Stanford zbog seksualnog zlostavljanja žene osudi na svega šest mjeseci zatvora.

Tužioci su tražili da Brock Turner bude osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja žene, koja je bila u nesvjesnom stanju 2015. godine.

Kontroverzna kazna uslijedila je nakon dva pisma upućena sudiji: jedno koje je poslala žrtva, u kojem opisuje svoju bol i drugo, koje je poslao otac silovatelja u kojem zločin svog sina opisuje kao “akciju od dvadeset minuta”.

Djevojka je svoje traumatično iskustvo opisala riječima da je godinu dana van sebe i da je nakon tog silovanja i ispitivanja u bolnici mrzila svoje tijelo.

S druge strane, Turnerov tac kaže da njegov sin nikada više neće biti nasmijani dječak da je njegov svaki trenutak ispunjen brigom, anksioznošću i strahom.

– Duža kazna bi bila samo velika cijena koji bi u narednih 20 godina plaćao za samo 20 minuta akcije – stoji u pismu.

Cinično je i to, da je otac rekao da njegov sin nakon tog događaja ima problema da jede svoju omiljenu hranu – biftek.

Inače, Brock je ovo užasno djelo počinio 17. januara 2015. godine kada je u toku noći napastvovao dvadesettrogodišnju djevojku koja je bila bez svijesti. Ona se narednog jutra probudila u bolnici, ali se ničega nije sjećala. Međutim jedan svejdok je jasno vidio kako Brock napastvuje ženu bez svijesti iza kontejnera za smeće u studentskom kampusu.

Aron Perski, sudija koji je donio odluku da kazni Brocka sa šest mjeseci zatvora, od kojih će tek tri provesti u okružnom zatvoru, kaže da je ova presuda odgovarajuća imajući u vidu Brockove godine i to što nema kriminalni dosije. Ipak, dvadesetogodišnji Turner će nakon ovoga biti registrovan kao seksualni prestupnik.

Oko 191.000 ljudi je potpisalo peticiju za smjenu sudije.

– To što je Brock Turner sportska zvijezda sa prestižnog univerziteta ne daje sudiji Perskiju za pravo da bude blag – navodi se u peticiji.

“On takođe nije uspio da pošalje poruku da je seksualno zlostavljanje u suprotnosti sa zakonom, bez obzira na društvene klase, rase, pol ili druge faktore. Molim vas pomozite da se ova parodija ispravi”, stoji dalje u peticiji.

S druge strane, Univerzitet Stanford je zabranio Turneru da čak i nogom kroči na taj koledž.