Oteti Hrvat u rukama zloglasnog Jihadi Johna?

tomislav-salopek (1)

Maskirani terorista s velikim nožem u lijevoj ruci, koji stoji na snimku iza otetog Hrvata Tomislava Salopeka, mogao bi biti Jihadi Johna poznat po prvom snimku ubistva talaca, prenosi Tanjug pisanje britanskih medija.

Kada se usporede snimke na kojoj Salopek prenosi svoju poruku s onima od prije, na kojima Jihadi John stoji iznad otetih stranaca, postoji mogućnost da se zaista radi o zloglasnom i ujedno najpoznatijem krvniku ID.

[quote_right]Mediji navode i da je sinajska pokrajina koja je otela Salopeka priznala kalifat i priključila se Islamskoj državi nedavno[/quote_right]

Kako se navodi, tjelesna konstitucija dosta je slična, nož drži u lijevoj ruci, dok poza odgovara onima s prijašnjih snimaka.

Ipak, uočene su, piše britanski mediji, i neke razlike.

U najvećem broju slučajeva Jihadi John se sa svojim žrtvama snimao odjeven u crnu odjeću s nožem u lijevoj ruci.

Jedan od rijetkih snimaka na kojima se Jihadi John pojavljuje u maskirnoj odori potječe iz februara ove godine.

Tada su negdje na području Libije, na obali Mediterana, pripadnici Islamske države brutalno ubili 21 egipatskog kršćanina.

Na snimci je bilo vidljivo 20 islamista odjevnih u crnu odjeću dok vode žrtve, a među njima se ističe visoka osoba odjevena u maskirnu odoru i sa smeđom maramom preko lica i glave.

Analize obavještajnih službi su, navodi britanski mediji, pokazale da se radi o Jihadi Johnu.

Nešto manje od pola godine kasnije na snimci iza Tomislava Salopek nalazi se muškarac iste tjelesne konstitucije, u odori s istim uzorkom, istom maramom preko lica te velikim nožem u lijevoj ruci.

Za razliku od onog iz februara, ova osoba, kako se navodi, nosi borbeni prsluk sivo-maslinaste boje, dok je u ranije imao crni borbeni prsluk.

Razlika, primijećeno je, i u odjeći Salopeka.

Na gotovo svim dosadašnjim videozapisima otete su osobe bile obučene u narandžaste kombinezone, a Salopekov kombinezon je svjetlo smeđe boje.

U ovom trenutku teško je reći je li to neka poruka islamista koji, kak se navodi, izuzetno paze na sve detalje pri snimanju videoporuka.

Jihadi John doveden je u vezu s otmicom Tomislava Salopeka tek deset dana nakon što se u javnosti pojavila informacija da je pobjegao iz redova ID, te da se u Siriji pridružio drugoj terorističkoj skupini.

Jihadi John se tereti da je odrubio glavu Amerikancu Stephenu Sotloffu, Britancima Peteru Kassigu, Allenu Hanningu, Japancu Kenjiju Goti, te Davidu Hainesu, koji je nekada bio oženjen s Hrvaticom.

4291012531

Mediji navode i da je sinajska pokrajina koja je otela Salopeka priznala kalifat i priključila se Islamskoj državi nedavno.

Poznata je po spektakularnim napadima, najčesće autobombama u velikim gradovima. Za likvidacije nisu preuzimali odgovornost, sve do ubojstva Amerikanca Williama Hendersona u jesen 2014.

Inače, Organizacija sa Sinaja do sada nije prijetila ovakvim metodama ID, već se, kako se navodi, isključivo pribjegavala samoubilačkim i bombaškim napadima na vojna i policijska postrojenja na Sinaju, kao i na turistička središta.