Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkazano saslušanje Šešelja u vezi sa izručenjem Haškom tribunalu

seselj pressica (2)

Saslušanje haškog optuženika Vojislava Šešelja pred Višim sudom u Beogradu u postupku izručenja Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, koje je bilo zakazano za danas u devet sati, otkazano je, javlja Anadolu Agency.

„Sudija za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu otkazao je iz procesnih razloga saslušanje okrivljenog Vojislava Šešelja, zakazano za 10. mart 2016. godine, u 9.00 sati, o čemu je okrivljeni obaviješten u ranim popodnevnim časovima“, navedeno je na sajtu Višeg suda u Beogradu.

U saopštenju za javnost stoji i da će „novi datum saslušanja biti naknadno određen“.

Šešelj je za danas zakazao konferenciju za novinare u prostorijama Srpske radikalne stranke u Zemunu.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u januaru 2003. godine Vojislava Šešelja da je podsticao zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine od 1991. do 1993. Optužen je da je „govorima i izjavama doprinio da se kod izvršilaca stvori odluka da počine navedene zločine“.

Šešelj se dobrovoljno predao Hagu 24. februara 2003. godine, gdje je u pritvoru četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007. godine. Odlukom Sudskog vijeća Haškog tribunala, u novembru 2014, pušten je na privremenu slobodu u Srbiju do izricanja presude, kako je navedeno, iz humanitarnih razloga, jer mu se nekoliko sedmicaranije pogoršalo zdravstveno stanje.

Žalbeno veće Haškog tribunala izdalo je nalog za izručenje Vojislava Šešelja do 31. marta, kada mu je zakazano izricanje presude.