Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

štrajk obezbjeđenja

Otkazano stotine letova u Njemačkoj

aerodrom-njemacka

Putnici su zamoljeni da kontaktiraju svoju avio-kompaniju ili turoperatora prije putovanja na aerodrom kako bi saznali trenutni status svog leta

Stotine letova otkazano je danas na glavnim njemačkim aerodromima zbog štrajka osoblja obezbjeđenja koje traži povećanje plata i poboljšanje uslova rada, javlja Anadolu Agency (AA).

Aerodrom Frankfurt danas prima samo tranzitne putnike, jer su sigurnosni kontrolni punktovi za putnike zatvoreni tokom cijelog dana.

Zbog jednodnevnog štrajka otkazani su i skoro svi letovi sa aerodroma Hamburg.

Masovna otkazivanja letova također se očekuju i na aerodromima u Berlinu, Bremenu, Kelnu/Bonu, Dizeldorfu, Hanoveru i Štutgartu.

Putnici su zamoljeni da kontaktiraju svoju avio-kompaniju ili turoperatora prije putovanja na aerodrom kako bi saznali trenutni status svog leta.

Sindikat Ver.di, koji predstavlja oko 25.000 radnika obezbeđenja, zahtijeva povećanje plata i druga poboljšanja uslova rada.

Posljednji pregovori o plaćama između sindikata i Saveznog udruženja kompanija za sigurnost u zrakoplovstvu (BDLS) održani su prošle sedmice u Berlinu, ali su završeni bez dogovora.

Za četvrtak je najavljena nova runda pregovora koja bi se trebala održati u Frankfurtu.