Globus

Svjetska zdravstvena organizacija

Otkriće WHO-a: Koronavirus je u decembru 2019. već bio jako raširen u Wuhanu

15/02/2021

Glavni inspektor WHO-a na ovoj misiji Peter Ben Embarek kazao je u intervjuu za CNN da je njegova misija pronašla nekoliko znakova o puno većem širenju, uključujući informaciju da je u Wuhanu već u decembru 2019. bilo više vrsta koronavirusa

Inspektori Svjetske zdravstvene organizacije koji u Kini traže informacije o početku širenja koronavirusa koji uzrokuje covid-19 pronašli su znakove da je početak pandemije u Wuhanu krajem 2019. bio puno veći nego što se mislilo, piše CNN.

Glavni inspektor WHO-a na ovoj misiji Peter Ben Embarek kazao je u intervjuu za CNN da je njegova misija pronašla nekoliko znakova o puno većem širenju, uključujući informaciju da je u Wuhanu već u decembru 2019. bilo više vrsta koronavirusa.

Njegov tim je također pričao s čovjekom za kojeg tamošnje vlasti smatraju prvim poznatim pacijentom. Riječ je o čovjeku koji je u četrdesetim godinama te radi u jednom uredu. Kod njega je zaraza otkrivena 8. decembra, a nije zabilježeno da je igdje ranije putovao.

Dokazi koje su prikupili inspektori WHO-a još se analiziraju. Kako piše CNN, jako je puno naučnika koji smatraju da se pandemija u Kini širila i puno prije prvog službenog pojavljivanja.

“Virus je u Wuhanu već jako cirkulirao, to je novo otkriće”, rekao je Embarek za CNN.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u petak da su sve hipoteze o porijeklu koronavirusa i dalje otvorene nakon što je Washington objavio da želi pregledati podatke misije koju je WHO vodio u Kini, gdje se virus prvi put pojavio.

Tim WHO-a proveo je četiri sedmie u Kini kako bi istražio podrijetlo koronavirusa. Ove sedmice su objavili da više neće proučavati je li virus pušten iz laboratorija jer to smatraju malo vjerovatnim.

Bivša američka administracija pod vodstvom Donalda Trumpa sumnjala je na to da je koronavirus pušten iz kineskog laboratorija, što Peking oštro odbacuje.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.