Globus

Njemačka

Otkrio zbog čega je ubio predsjednikovog sina, policija ostala zapanjena

20/11/2019

S obzirom na to da Richard von Weizsaecker više nije živ, kao žrtva je izabran njegov sin, liječnik Fritz, objasnio je 57-godišnji počinitelj

Osoba koja je jučer u Berlinu usmrtila Fritza von Weizsaeckera, sina bivšeg njemačkog predsjednika Richarda von Weizsaeckera, psihički je bolesna i pati od manije proganjanja, a njemački mediji u srijedu javljaju da je ubistvo osveta za navodnu umiješanost porodice von Weizsaecker u Vijetnamski rat.

“Počinitelj je svoje djelo obrazložio činjenicom da je otac ubijenog, bivši njemački predsjednik Richard von Weizsaecker, u šezdesetima bio direktor hemijskog koncerna Boehringer Ingelheim i time odgovoran za to što je ova firma SAD-u prodavala bojne otrove koji su upotrebljavani u Vijetnamskom ratu”, javlja Spiegel Online.

S obzirom na to da Richard von Weizsaecker više nije živ, kao žrtva je izabran njegov sin, liječnik Fritz, objasnio je 57-godišnji počinitelj.

Nakon ispitivanja muškarac iz savezne pokrajine Porajnje-Falačka je upućen u zatvorenu psihijatrijsku kliniku. On je objasnio kako je preko interneta saznao za predavanje šefa internističkog odjela Fritza von Weizsaeckera u berlinskoj klinici Schlosspark na temu masne jetre te je nakon toga kupio nož, sjeo u voz i uputio se u Berlin gdje je tokom predavanja pred oko petnaestak gledatelja napao von Weizsaeckera te ga usmrtio ubodima u vrat.

Tom prilikom je teže ozlijeđen i jedan policajac koji se slučajno našao u publici i koji je pokušao spriječiti napadača. Sućut porodici ubijenog von Weizsaeckera uputili su predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Richard von Weizsaecker spada među najomiljenije njemačke poslijeratne političare, između ostalog i zbog svog zalaganja za njemačko suočavanje s prošlošću. Funkciju predsjednika Njemačke obnašao je od 1984. do 1994. Prije toga je bio gradonačelnik Zapadnog Berlina.

Komentari

Autor: jutarnji.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.