Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upad u sud u Podgorici

Otkriven DNK “rudara”, u akciji prokopavanja tunela učestvovalo najmanje devet osoba

tunel sud podgorica
Foto: Vlada Crne Gore

Sada slijedi obrada tih DNK podataka kako bi se utvrdilo da li se podudaraju s onima koje policija već ima u bazi Forenzičkog centra u Danilovgradu

Okončano je vještačenje dokaza koje su ostavili osumnjičeni za upad u zgradu podgoričkog Višeg suda, a prema informacijama “Vijesti” – izdvojeni su DNK otisci više osoba.

Izvori lista upućeni u istragu, nisu precizirali koliko biloških tragova je pronađeno, ali je utvrđeno da je najmanje devet osoba učestvovalo u nesvakidašnjoj akciji mafije: kopanja podzemnog, 30-ak metara dugog tunela, od suterena u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici do sudskog depoa u podrumu tog objekta.

Nezvanično je rečeno da sada slijedi obrada tih DNK podataka kako bi se utvrdilo da li se podudaraju s onima koje policija već ima u bazi Forenzičkog centra u Danilovgradu.

“Ukoliko to ne bude dalo rezultate, DNK osumnjičenih poslaće se policijama u regionu, kako bi i oni provjerili ima li podudaranja sa onima u njihovim bazama”, rekao je izvor Vijesti.me.

Inače, 12. septembra Višem sudu poslata su pitanja – kada je, prije obijanja, posljednji put napravljen popis depoa i šta je, prema tom spisku, uskladišteno u toj prostoriji. Osim na ta, oni ne odgovaraju ni na pitanja – iz koliko predmeta su dokazi i spisi pohranjeni u depou, koliko zaposlenih u Višem sudu duži ključeve vrata kroz koja se prolazi da bi se došlo do onih šifrovanih za ulaz u depo…

Prema podacima sa sajta Centra za genetiku, nesporan trag predstavlja biološki materijal osobe čiji je identitet poznat.

“To praktično znači da DNK profil vezujemo za određenu osobu i on predstavlja identifikacionu karakteristiku te osobe. Na osnovu činjenice da li je poznato kome pripada biološki trag, on se označava kao nesporan ili sporan”, navodi se na sajtu.

Šta je nestalo?

Iz zgrade suda, kako je nedavno javno saopštio ministar pravde Marko Kovač, odneseno je 19 komada vatrenog oružja…

Stručnjaci poručuju da se bez detaljnog popisa, odnosno komisijskog zapisnika o dokazima koji su u toj prostoriji bili prije krađe, ne može utvrditi šta je sve nestalo, odnosno koji su dokazi kontaminirani…

“Vijestima” je nekoliko advokata saopštilo da će ovaj slučaj neminovno proizvesti brojne negativne posljedice, koje će na koncu rezultirati obustavom krivičnih postupaka, oslobađanjem optuženih za najteža krivična djela, ali i brojnim zahtjevima za odštetu…

Istražitelji su utvrdili da su se kopači interesovali za predmete u kojima su dokazi protiv šefova i članova organizovanih kriminalnih grupa, a dominantno za one u kojima je prvooptuženi Slobodan Kašćelan.

U međuvremenu, policijski inspektori pregledaju na stotine sati snimaka sa nadzornih kamera, kako bi utvrdili da li su se i s kim osumnjičeni sastajali u danima priprema za upad u prostoriju u kojoj se čuvaju dokazi za najteža krivična djela.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da su osumnjičeni najvjerovatnije strani državljani, ali da je poslodavac gotovo sigurno neko iz domaćih organizovanih kriminalnih grupa…

Provala u sudski depo otkrivena je 11. septembra, kada su nadležni najprije utvrdili da je neko “samo” ispreturao dokaze. Međutim, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom iz Njegoševe ulice broj 12…

Prvi krupni trag u tom slučaju – kombi koji su koristili osumnjičeni, policajci su pronašli 13. septembra. Dan kasnije i stan u podgoričkom naselju Zabjelo, gdje im je navodno bila baza…

Detektor laži

Više nezvaničnih izvora “Vijesti” saopštilo je da je bliski saradnik predsjednika Višeg suda Borisa Savića, odbio da pred policijskim poligrafistom odgovara na pitanja o depou suda, što je kod istražitelja odmah probudilo sumnju.

Iako ne postoji zakonska mogućnost da se bilo ko prisili na taj korak i što rezultati detektora laži nisu dokaz na sudu, istražiteljima je ta činjenica i te kako indikativna.

Dva dana prije nego je 14. septembra ministar pravde Marko Kovač saopštio da nedostaje 19 komada oružja, Savić je pred novinarima saopštio da gotovo ništa od dokaza ne fali”…

Zbog toga, a i sumnje da su lopovi imali pomoćnike unutar sudske zgrade, jedan krak istrage fokusiran je i na provjeravanje zaposlenih Višeg suda koji su boravili ili mogli da borave u depou.

Prema saznanjima “Vijesti”, o tome ko je sve u posljednjih nekoliko mjeseci ulazio u depo, pred tužiocem je pričao i Savić.

Navodno, on je tužiocu Marku Mugoši rekao da je zbog bolovanja zaposlenog koji je zadužen za arhivu sudskih spisa i dokaza, sigurnosni ključ te prostorije bio kod njega, ali i da ga je davao kolegama koje su u depo morale ići za spise predmeta.

Svi oni, navodno, moraće tužiocu da objasne šta su, kada i po čijem nalogu uzimali iz depoa.