Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pripadnik američke Zračne nacionalne garde

Otkriven mladić koji je objavio tajne dokumente iz Pentagona, bit će uhapšen

pentagon

Neki od najosjetljivijih procurjelih detalja navodno su povezani s ukrajinskim vojnim sposobnostima i nedostacima, te informacijama o američkim saveznicima među kojima su Izrael, Južna Koreja i Turska

Pripadnik Zračne nacionalne garde osumnjičen za odavanje visoko povjerljivih američkih dokumenata koji su osramotili Washington među saveznicima širom svijeta bit će uhapšen u četvrtak u Massachusettsu, izjavio je Reutersu izvor upoznat sa situacijom.

Izvor, koji je želio ostati anoniman, nije davao pojedinosti. Portparol sjedišta FBI-a nije odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Američki predsjednik Joe Biden tokom dana je rekao da se istražitelji približavaju izvoru curenja informacija, za koje se vjeruje da je najozbiljniji sigurnosni proboj u posljednjih nekoliko godina.

New York Times je izjavio da je vođa internetske grupe u kojoj su objavljeni tajni dokumenti pripadnik Zračne nacionalne garde Massachusettsa.

Imenovao ga je kao Jacka Teixeiru, pripadnika Nacionalne garde koji je vodio Thug Shaker Central, online grupu u kojoj je oko 20 do 30 ljudi dijelilo svoju ljubav prema oružju, rasističkim memovima i videoigrama. Times je citirao intervjue i dokumente koje je pregledao. Reuters nije mogao odmah potvrditi identitet gardista.

Američko ministarstvo pravosuđa otvorilo je službenu krivičnu istragu prošle sedmice nakon što je slučaj uputio Pentagon, koji procjenjuje štetu.

Neki od najosjetljivijih procurjelih detalja navodno su povezani s ukrajinskim vojnim sposobnostima i nedostacima, te informacijama o američkim saveznicima među kojima su Izrael, Južna Koreja i Turska.

Reuters je pregledao više od 50 dokumenata, označenih “tajno” i “strogo povjerljivo”, ali nije nezavisno potvrdio njihovu autentičnost. Broj dokumenata koji su procurili vjerovatno je veći od stotinu.

sad