Globus

kineski stručnjaci tvrde

Otkriven novi način širenja koronavirusa: Temperature nije siguran simptom oboljenja

02/02/2020

Stručnjaci iz bolnice Renminbi univerziteta Wuhan i instituta za virologiju u tom gradu objavili su svoje otkriće nakon što su proučili uzorke stolice i rektalne brisove pacijenta

Novi soj koronavirusa u Kini mogao bi se širiti s jedne na drugu osobu probavnim sistemom, prenijela je u nedjelju kineska novinska agencija Xinhua pozivajući se na kineske medicinske izvore.

Stručnjaci iz bolnice Renminbi univerziteta Wuhan i instituta za virologiju u tom gradu objavili su svoje otkriće nakon što su proučili uzorke stolice i rektalne brisove pacijenta, prenijela je agencija.

Prema Xinhui mnogi pacijenti zaraženi koronavirusom patili su samo od proljeva, a ne od klasičnih simptoma poput temperature.

Proljevi čine fekalno-oralni put prijenosa virusa vjerovatnijim, posebno ako ne postoji odgovarajuća sanitarna infrastruktura i uvriježene higijenske navike poput temeljitog pranja ruku.

U nekim dijelovima Kine uobičajeni su javni čučavci.

Kineske vlasti u nedjelju su objavile da se u karantenu stavlja devetomilionski grad Wenzhou, prvi izvan pokrajine Hubei u kojoj je počela epidemija koronavirusa.

Mjere uključuju zatvaranje prometnica i ograničenja kretanja stanovnika grada.

Svaka dva dana iz kuće će smjeti izaći samo jedan član obitelji kako bi nabavio potrepštine.

U pokrajini Hubei u karanteni je 14 gradova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.