Otkriven razlog zbog kojeg je avion prije pada ostao bez goriva

avion-kolumbija-2

Velika tuga i razni osjećaji miješali su se u srijedu navečer na ispunjenoj Chapecoenseovoj Conda Areni gdje je služena misa za poginule u teškoj avionskoj nesreći u kojoj je život izgubila 71 osoba. Stradala je većina igrača tog brazilskog kluba, a navijači su silno ljutiti nakon objave kako je avion koji se srušio u Kolumbiji ostao bez goriva.

Veliki pljesak dobili su poginuli igrači i članovi stručnog štaba kad su se njihove fotografije pojavile na velikom zaslonu. Veoma emotivan bio je i trenutak kad su se na igralištu u pratnji igrača iz mlađih ekipa Chapecoensea pojavili igrači i članovi štaba koji nisu bili na kobnom letu.

Brazilce je oduševio i kolumbijski Atlético Nacional s kojim se njihov klub trebao sastati u finalu Južnoameričkog kupa. Kolumbijski klub je, naime, također priredio misu za žrtve strašne nesreće.

Dodajmo kako se šest preživjelih u padu, od kojih je tri igrača Chapecoensea, oporavlja u bolnicama. Tri osobe u kritičnom su, ali stabilnom stanju.

A objavljeni i neki detalji nesreće. Otkrivena je snimka na kojoj je pilot aviona poslao radioporuku kontrolnom tornju u panici kako bi izvijestio da mu je nestalo goriva.

“Gospođo, LAMIA 2933 ima potpuni nestanak, potpuni nestanak električne energije, bez goriva smo”, rekao je pilot Miguela Quiroga na snimci nekoliko minuta prije nego što se avion na čarter letu srušio kod grada Medellina.

Kontrolorka leta odgovorila mu je kako drugi avion ima mehaničkih problema te je prioritet i zamolila pilota da pričeka još sedam minuta.

– Vektori, gospođo. Vektori za slijetanje – posljednje je što je pilot izustio dok je kružio na visini od 2745 metara, četiri minute prije pada.

Kontrolni toranj na medellinskoj međunarodnoj zračnoj luci odobrio je zahtjev za slijetanje, ali je potom izgubio kontakt sa avionom čiji je trup nađen na padinama planine 50 km od grada.

Snimka je objavljena na nekoliko najvažnijih kolumbijskih elektroničkih medija te na internetskim stranicama novina, ali vlasti nisu potvrdile njenu autentičnost.

A “O Globo” otkrio je nevjerovatan razlog zbog kojeg je avion ostao bez goriva. Naime, kako je ekipa kasnila s dolaskom iz brazilskog Sao Paola u bolivijski Santa Cruz de la Sierru, otkazano je planirano stajanje na aerodromu u Cobiji (također u Boliviji, udaljen sat i pol leta), gdje je trebalo biti dotočeno gorivo. Stajanje je otkazano jer aerodrom u Cobiji ne radi noću.