Otkrivena cijela ulica koja je ilegalno trošila vodu

voda

Zaposleni u splitskom Vodovodu i kanalizaciji otkrili su u naselju Kamen gotovo cijelu ulicu koja je bila ilegalno spojena na vodovodnu mrežu. Neki su potrošači samoinicijativno plaćali, no većina nije.

Oni koji nemaju uplatnice u skladu sa općim i tehničkim uslovima ViK-a, morat će podmiriti prosjek potrošnje u posljednjih pet godina.

Potrošnja starija od pet godina ne može se naplatiti zbog zastare i na tu okolnost vjerovatno računa većina ilegalnih potrošača. Troši dok te ne otkriju, a onda plaćaš samo posljednjih pet godina. Svi će ilegalni potrošači biti upućeni u tehnički ured Vodovoda radi podnošenja zahtjeva za priključak. Time će postati legalni potrošači.

Nije svim ilegalcima s Kamena to što su ih otkrili baš najbolje. Neki su se požalili da će morati podići kredit.

Voda se ilegalno koristila za stambene zgrade, kuće pa i poljoprivredna zemljišta. Osim na Kamenu, slični slučajevi otkriveni su i u Podstrani te u Marini kod Trogira. Tamo su pronašli kuću sa šest apartmana ilegalno spojenu na vodovodnu mrežu. Vlasnik se izvinio te podmirio približnu potrošnju u posljednjih pet godina.

Ilegalno se voda troši za plastenike, maslinjake, pranje turističkih brodova, turističke apartmane.

U splitskom Vodovodu pojačat će nadzor i kontrole, kako ilegalaca tako i gubitaka na mreži jer ih očekuje izmjena režime naplate. Naime, uskoro će državi morati plaćati naknadu za zahvaćenu vodu, a ne fakturisanu. To je u skladu s direktivama EU-a, no Vodovodu, vjerovatno i drugim sličnim preduzećima u Hrvatskoj, napravit će veliki problem.