Medicinska sestra ubila osam beba, pokušala još šest (FOTO)

lucy letby (1)

Medicinska sestra koje je juče uhapšena u Engleskoj pod sumnjom da je ubila osam beba i pokušala da ubije još šest u bolnici u Chsesteru je Lucy Letby (28).

Hapšenje Letby šokiralo je njene kolege, posebno jer je plavokosa medicinska sestra u svojoj bolnici smatrana “šampionom njege djece”, piše britanski The Sun.

Letby je diplomirala 2011. godine, a uska struka joj je upravo njega beba. Ona sama često je govorila o svojoj posvećenosti poslu, a rado se temom njege djece bavila i na društvenim mrežama gdje je bila aktiva u 14 grupa u kojima se govorilo o tome.

U jednom intervju koji je dala lokalnim novinama, govorila je koliko voli svoj posao.

– Radila sam na odjeljenju za bebe još dok sam bila student, tri godine u periodu stažiranja. Moja uloga podrazumijevala je brigu za bebe koje zahtijevaju različit stepen podrške. Neke su bile tu danima, neke mjesecima. Uživala sam da gledam njihov napedak i da podržavam njihove porodice – rekla je tada i najavila dalje školovanje i usavršavanje u toj oblasti.

Letby je čak i učestvovala u akciji prikupljanja tri miliona funti za izgradnju novog krila neonatologije u bolnici u kojoj je radila.

Istraga o smrti beba pokrenuta je u maju prošle godine, na inicijativu same bolnice, zbog sumnjivo visoke stope smrtnosti novorođenčadi u toj ustanovi u periodu od marta 2015. do jula 2016. godine.

Interna istraga započeta je nakon što je zabilježen veliki broj slučajeva kada su prijevremeno rođene bebe umirale od otkazivanja pluća i srca, ali na način da nisu mogle da budu oživljene.

U izvještaju je zaključeno da su bebe imale čudne plikove, mrlje i crvenila na rukama i nogama. Eksperti nisu mogli da utvrde razlog smrti, zbog čega je pozvana policija.

Prema riječima istražitelja, na početku istrage, fokusirali su se na smrt 15 beba koje su se dogodile u periodu od juna 2015. do jula 2016. godine.

U sklopu istrage, proučavani su slučajevi još šest “nefatalnih kolapsa” (koji nisu imale smrtni ishod ali jesu slične simptome).

U međuvremenu, istraga je proširena na ukupno 17 smrti beba i 15 slučajeva “nefatalnih kolapsa”. Operacija koja je i dalje u toku nosi kodno ime “Kolibri”.