razočarenje u pravosuđe

Otkud tolika podrška trostrukom ubici iz Splita?

2020-01-11-21-03-2205-

Ovaj 25-godišnjak ubio je tri osobe sa tridesetak metaka iz kalašnjikova jer su, tvrdi on, dileri koji su prijetili njegovoj porodici

Javna podrška na društvenim mrežama osumnjičeniku za trostruko ubistvo u Splitu Filipu Zavadlavu nije ostala samo na riječima – sakupljen je novac za angažman cijenjenog odvjetnika Branka Šerića, a najavljuje se i masovni prosvjed potpore.

Ovaj 25-godišnjak ubio je tri osobe sa tridesetak metaka iz kalašnjikova jer su, tvrdi on, dileri koji su prijetili njegovoj porodici.

Rasprava se prenijela i na Sabor Hrvatske, javlja Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik opozicionih socijaldemokrata Davor Bernardić optužio je na saborskom aktualnom prijepodnevu vladajući HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) da je odgovoran što građani gube povjerenje u institucije i uzimaju pravdu u svoje ruke.

“Građani se s pravom osjećaju nesigurno, jer ih institucije koje bi ih trebale štititi ne mogu zaštititi. Stoga je moje pitanje vama – što konkretno činite da zaustavite ovaj kaos i nered u Hrvatskoj”, pita Bernardić.

Premijer Andrej Plenković optužio je Bernardića da ima razumijevanja za anarhiju i uzimanje pravde u vlastite ruke, i najavio još snažniji angažman policije:

“U Hrvatskoj anarhije biti – neće! Rad institucija mora biti pojačan”, najavio je Plenković.

Poznati advokat Anto Nobilo u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da ne misli da je Split “grad-slučaj”, ali kaže da se u Splitu vodi rat narko-klanova, i da ovo trostruko ubojstvo valja gledati i u tom kontekstu.

“Sve to u nekim okvirima, ni u zapadnoeuropskim zemljama nije bolje. Ali da u Splitu postoji nepovjerenje u policiju, to smo vidjeli iz dva slučaja. Prvo, ovaj momak koji se osjetio ugrožen nije išao na policiju da ga zaštite, nego je uzeo kalašnjikov da bi zaštitio sebe i svoje. Druga stvar je da smo vidjeli da je 17.000 ljudi na društvenim mrežama stalo u njegovu zaštitu, osuđujući sistem. Prije svega policiju, jer kroz policiju promatraju sistem”, ocjenjuje Nobilo.

Pola uspjeha policije je u povjerenju građana, podsjeća Nobilo:

“Prvo, građani će od njih tražiti zaštitu. Drugo, građani će prijavljivati. Ako tog povjerenja nema, ako građani nisu uz policiju, ne možete suzbiti kriminal. Dakle splitska policija ima ogroman problem sa svojim građanima. Nekada sada razmisle zbog čega je to”, poručuje Nobilo.

Po njegovoj ocjeni, dugotrajni postupci protiv bivših političara, gdje po dugotrajnosti primat imaju postupci protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, najzaslužniji su za lošu percepciju pravosuđa:

“Najgoru percepciju o pravosuđu daju visoko profilirani predmeti koji zagušuju javni prostor i preko kojih se stvara mišljenje o pravosuđu. Postoje dvije brzine, postoje uobičajeni predmeti koji idu više-manje brzinom kao u sličnim državama za ‘no name’ ljude, a postoje i predmeti koje nikako ne možete završiti, jer očito različiti lobiji i različiti utjecaji djeluju na aktere koji sudjeluju u postupku”, konstatira Nobilo.

Ilustracija razine javne potpore osumnjičeniku je i to da Facebook stranice podrške osumnjičeniku u 24 sata prije gašenja sakupe i po 15-20 hiljada pratitelja.

Osumnjičeni Filip Zavadlav prebačen je u utorak u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, jer su se, kako je medijima u srijedu, 15. januara, kazao njegov advokat Šerić “pojavile informacije da je moguća osveta prema njemu.”