Otmičar aviona izveden pred sud na Kipru

otmicar

Čovjeku optuženom za otmicu aviona aviokompanije EgyptAir i prisiljivanje da sleti na Kipar naređeno je da ostane još osam dana u policijskom pritvoru tokom njegovog prvog poijavljivanja u sudnici u srijedu.

Policija je poručila sudu u Larnaci da se 58-godišnji Egipćanin Seif al-Din Mohamed Mostafa suočava s eventualnim optužbama za otmicu, uzimanje ljudi kao taoca kako bi ih odveo na nepoznatu lokaciju, nesmotreno i prijeteće ponašanje i prekršaje kojima je prekšio antiteroristički zakon, prenosi AFP.

Optuženi nije govorio u sudnici.

Dok je izlazio iz policijskog automobila, on je, međutim, pokazivao prstima simbolični znak pobjede prema novinarima koji prisustvuju ročištu u sudnici, koja se nalazi manje od kilometra udaljenosti od aerodroma u Larnaci na kome se talačka kriza odvijala u utorak.

Mostafa, čija je bivša supruga Kipranka, neće se suočiti s nikakvim novim zvaničnim optužbama do novog ročišta na kome se očekuje da se izjasni o krivici.

Kiparske vlasti opisale su Mostafu kao “psihički nestabilnog” i saopćile su da njegov slučaj “nema veze s terorizmom”.

On je optužćen da je u utorak prisilio posadu da preusmjeri avion na aerodrom u Larnaci, na južnoj obali otoka, prijeteći da će detonirati eksplozive za koje se kasnije ispostavilo da su bili lažni.

Vlasti navode da su njegovi motivi bili lične prirode i povezani su s njegovom bivšom kiparskom suprugom, s kojom je imao djece.

Otmica je izazvala šestosatnu talačku krizu na aerodromu i dovela je do zatvaranja glavne ulazne tačke za turiste na mediteranski turistički otok.

Većina od 55 putnika u avionu – koji su prvobitno putovali iz Aleksandrije u Kairo – brzo je oslobođena nakon što je avion sletio.

Neki su, međutim, pobjegli prije okončanja talačke krize, među kojima i jedan uniformirani čovjek koji se mogao primijetiti kako izlazi kroz prozor pilotske kabine i skače na pistu.