Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otmičaru egipatskog aviona pritvor od osam dana

ormicar

Sud na Kipru odredio je danas egipatskom državljaninu pritvor od osam dana nakon što je jučer ujutro oteo putnički avion kompanije EgyptAir i preusmjerio ga na Kipar pod prijetnjom da će ga raznijeti eksplozivnim pojasom.

Kiparski tužilac Andreas Lambrianou kazao je da je osumnjičeni, kojeg su vlasti identifikovale kao 59-godišnjeg Seida Eddina Mustafu, optužen za otmicu, ilegalno posjedovanje eksploziva, kidnapovanje i prijetnju nasiljem.

Lambrianou je rekao da je osumnjičeni upitao policiju “šta treba da uradi neko ko nije vidio ženu i djecu 24 godine, a egipatska vlada mu to ne dozvoljava?”

Neimenovani zvaničnik iz Ureda glavnog tužioca u Egiptu kazao je kako Mustafa nije imao zabranu putovanja, dok je iz Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje saopćeno da je Egipćanin imao kriminalni dosje, ali da je u martu 2015. godine odslužio jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Avion kompanije EgyptAir na letu iz Alexandrije za Kairo otet je jučer ujutro oko osam časova, a posada je bila primorana da avion prizemlji u Larnaki na Kipru.

Nakon što je potvrđena otmica, kiparski zvaničnici su naveli da je pilotu prijetio putnik s eksplozivom oko pojasa.

Nakon višečasovnih pregovora s otmičarem, oslobođeni su svi putnici, a otmičar se predao.

Predsjednik Kipra Nicos Anastasiades je potvrdio da otmica nema veze sa terorizmom već da iza svega stoje lični motivi.