Globus

RSE

Otpušteni nedavno imenovani čelnici RFE/RL-a, RSA i Bliskoistočne radiodifuzne mreže

23/01/2021

Bajdenova administracija imenovala je Chaoa, tridesetogodišnju novinarku veteranku VOA-e, za privremenog izvršnog direktora USAGM-a

Nedavno imenovanog predsjednika RFE/RL i direktore dva druga međunarodna emitera koja finansira američka vlada otpustila je 22. januara šefica američke Agencije za globalne medije (USAGM), tijela zaduženog za nadzor nad međunarodnim emitiranjem u SAD-u.

Zvaničnici upoznati s promjenama rekli su da je vršilac dužnosti šefa USAGM-a Kelu Chao smijenila predsjednika Radio Slobodne Evrope / Radija Liberty Teda Lipiena, zajedno s direktorima Radija Slobodna Azija (Radio Fee Asia) i Bliskoistočne radiodifuzne mreže (Middle East Broadcasting Networks) mjesec dana nakon što su imenovani na ta mjesta.

Promjene su uslijedile dan nakon što je Chao smijenila direktora Glasa Amerike (VOA) i njegovog zamjenika, a šef Ureda za emitovanje Kube odstupio.

Glas Amerike i kubanski emiter u vlasništvu su američke vlade. RFE / RL, Radio Slobodna Azija i Bliskoistočne radiodifuzne mreže privatne su neprofitne mreže koje putem američkog Kongresa primaju sredstva američkih poreznih obveznika.

Otpuštanja slijede nakon prisilne ostavke odabranog izbora bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da vodi USAGM samo dva sata nakon što je američki predsjednik Joe Biden stupio na dužnost 20. januara.

Trumpovog šefa USAGM-a Michaela Packa kritizirali su i demokrate i republikanci zbog politike i imenovanja koje je izvršio otkako su ga američki zakonodavci potvrdili u junu.

Pack je takođeoptužen za pokušaj miješanja u urednički sadržaj emitera.

Tek u decembru Pack je imenovao sve otpuštene 21. i 22. januara.

Izvori USAGM-a potvrđuju da je Chao kasno 22. januara poslala pisma o otkazu Lipienu, zajedno sa direktoricom Bliskoistočne radiodifuzne mreže Victorijom Coates i šefom Radija Slobodna Azija Stephenom Yatesom.

Nije bilo odmah jasno hoće li neko od uklonjenih pokušati osporiti svoje otkaze ili ko će biti njihova zamjena.

Bajdenova administracija imenovala je Chaoa, tridesetogodišnju novinarku veteranku VOA-e, za privremenog izvršnog direktora USAGM-a 20. januara ubrzo nakon što je tražila Packovu ostavku.

Komentari

Autor: Radio Slobodna Evropa

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.