Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvoren Počasni konzulat BiH u indijskom gradu Mumbaiu

konzulat

U gradu Mumbai (23 miliona stanovnika) danas je formalno otvoren Počasni konzulat BiH.

Svečanosti otvaranja su prisustvovali predstavnici poslovne zajednice i istaknuti bizinismeni, predstavnici vlade države Maharastra, te predstavnici najznačajnijih medija, saopćeno je iz Ambasade BiH u Indiji.

Tako je počasni kozul BiH, inače uvaženi bizinismen, Suhas Mantri, za Maharashtra i Goa te formalno počeo obavljati svoji funkciju u Mumbai.

Prethodno je otvorena kancelarija ovog Počasnog konzulata u gradu Pune (5 miliona stanovnika).

Obraćajući se prisutnima Mantri je istakao da je veoma sretan da je postao počasni konzul i da je siguran da će doprinijeti približavanju naroda BiH i Maharastra.

Počasni konzul Mantri je već u okviru konzulata uspostavio savjet za poslovnu saradnju, savjet za turizam i savjet za kulturno saradnju i u ta tijela uspio uključiti i mnoga značajna imena iz regiona.

Ambasador BiH u Indiji Sabit Subašić je obraćajući se prisutnima naglasio da su pred Konzulatom i počasnim konzulom veliki izazovi i mogućnosti.

“Ubjeđen sam da u BiH od danas na prostoru Maharastre i Goe ima “svoju” instituciju koja će uspjeti zadovoljavati naše interese posebno u ekonomskog sferi”, naglasio je ambasador Subašić.

Današnjim činom otvaranja Počasnog konzulata napravljen je važan korak u realizaciji projekta Ambasade BiH koji se odnosi na “pokrivanje” regiona potkontinenta mrežom počasnih konzula.