Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena birališta u Crnoj Gori, građani biraju novog predsjednika

crna gora izbori

U Crnoj Gori danas se održavaju predsjednički izbori, na kojima građani ove zemlje biraju nasljednika odlazećeg predsjednika Filipa Vujanovića. U 7 sati otvorena su birališta za glasanje, ukupno 1.214 biračkih mjesta. Birališta će biti otvorena do 20 časova, a pravo glasa ima 532.599 građana, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjim predsjedničkim izborima, sedmim od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i trećim od obnove nezavisnosti, učestvuje sedam kandidata.

Prvi na listi je kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, a drugi Mladen Bojanić, kandidat opozicionih partija, Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Kandidat Stranke pravde i pomirenja (SPP) Hazbija Kalač je na trećem mjestu na glasačkom lisiću, na četvrtom je privrednik Vasilije Miličković, a na petom Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije. Na šestom mjestu izborne liste je kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović.

Današnje izbore nadgleda preko stotinu stranih posmatrača OEBS-a, kao i više od hiljadu posmatrača Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) i Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Na prvim neposrednim predsjedničkim izborima 1990. godine u Crnoj Gori pobijedio je Momir Bulatović, kao i na drugim, održanim 1992./93. godine. Milo Đukanović je pobijedio na izborima 1997. godine. Na predsjedničkim izborima 2003., 2008. i 2013. godine pobijedio je Filip Vujanović.

Predsjednik Crne Gore bira se na opštim izborima, neposredno i tajnim glasanjem, na pet godina. Za predsjednika Crne Gore biće izabran kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova, održava se drugi krug izbora za 14 dana.