Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lokalni izbori

Otvorena birališta u Srbiji: Može li SNSD izgubiti najveće gradove?

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Lokalni izbori održavaju se u najvećim srbijanskim gradovima Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a u fokusu će biti srbijanska prijestolnica gdje pravo glasa ima 1,6 miliona birača

U Srbiji su u nedjelju održavaju lokalni izbori na kojima građani biraju gradsku vlast u Beogradu i još 66 gradova i općina, te 23 gradske općine.

Izbore nadzire 1.581 domaći i 156 stranih promatrača, a nevladina organizacija Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) objavila je da je do 9 sati prijavljeno 20 nepravilnosti, poput kašnjenja s otvaranjem birališta, glasanja u ime drugih osoba i porodičnog glasanja.

Izbori u tri najveća grada

Lokalni izbori održavaju se u najvećim srbijanskim gradovima Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a u fokusu će biti srbijanska prijestolnica gdje pravo glasa ima 1,6 miliona birača.

Beogradski izbori slijede nakon što vladajuća Srpska napredna stranka nije uspjela formirati vladajuću većinu u gradskoj skupštini nakon izbora održanih krajem prošle godine.

Promatračka misija OESS-a (ODIHR) uputila je srbijanskim vlastima preporuke za unaprjeđenje izbornog procesa, napose uređenja popisa birača, ravnopravnu dostupnost oporbe medijima i izbjegavanje tzv. dužnosničke kampanje.

Dio opozicije bojkotira izbore, ponajprije u Beogradu, jer smatra da vladajući nisu uradili ništa kako bi se izbori proveli u fer uvjetima za sve strane.