Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena birališta u Srbiji: Novog predsjednika bira 6.724.949 građana

izbori_srbija

Jutros u sedam sati otvorena su biračka mjesta u Srbiji na kojima će građani birati novog predsjednika, javlja Anadolu Agency (AA).

Na izborima za predsjednika Srbije na 8.396 biračkih mjesta glasat će 6.724.949 građana. Građani će glasati i na Kosovu gdje će na 90 biračkih mjesta svoju građansku dužnost obaviti 105.929 birača.

Pravo glasa će imati i dijaspora koja će glasati na 53 biračka mjesta u 32 zemlje svijeta. Pravo glasa će imati 11.590 birača. Dakle, od 7 do 20 sati glasat će se u Austriji, Belgiji, BiH, Grčkoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kataru, Kini, Libanu, Makedoniji, Malti, Mađarskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, UAE, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Švicarskoj i Švedskoj.

U utrci za predsjednika Srbije je 11 kandidata.

Izbori za predsjednika Republike Srbije održavaju se svakih pet godina, koliko, prema Ustavu Republike Srbije, traje mandat predsjednika Republike. Osim ovih redovnih, mogući su i vanredni predsjednički izbori, koji se sprovode kada je predsjednik spriječen da obavlјa tu dužnost ili kada mu mandat prestane prije isteka vremena na koje je izabran.

Izborni proces pratit će ukupno 1.955 domaćih posmatrača iz četiri udruženja i 126 stranih posmatrača iz 25 organizacija, izbornih komisija i ambasada.