Globus

Historijski trenutak

Otvorena “Bosanska kuća” u Birminghamu: Britanci ih prihvatili, ali srce i dalje lupa za BiH

30/11/2018

“Ovo je istorijski trenutak za bosansku zajednicu u Velikoj Britaniji i drago mi je što sam bio u mogućnosti da podijelim ovaj poseban dan s vama. Hvala Vam", rekao je Lord Bourne

I konačno je stigao taj dan. U nedjelju 25.novembra, okupio se veliki broj zvanica, Bosanaca i Hercegovaca, predstavnika različitih britanskih organizacija, te počasni gosti i predstavnici Velike Britanije; države u kojima su BiH građani pronašli utočište u ratnom periodu; sa namjerom da prisustvuju historijskom momentu, svečanom otvorenju Bosanske kuće u Birminghamu.

Poslije dugo godina, BH UK Network je dobio nove, veće i ljepše prostorije za svoj kulturni rad na očuvanju bosanskohercegovačke kulture i tradicije. Doživjeli smo da se jedna kuća u Birminghamu zove Bosanskom kućom, kućom u kojoj su svi dobrodošli i dočekani sa bosanskohercegovačkim duhom.

Prostorije Bosanske kuće su u podnevnim satima bile ispunjene toplinom, tradicijom, igrom, pjesmom te uveliko poznatim bosanskohercegovačkim ponosom. Svečanost otvorenja Bosanske kuće uveličana je prigodnim programom. Ovom prilikom imali smo i crveni tepih, tako da su svi prisutni mogli i na taj način ovjekovječiti uspomenu na ovaj interesantan dan. Programu je prethodila topla dobrodošlica uz organizovani ručak.
Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine te himne Velike Britanije, uvodna riječ dobrodošlice pripala je Zaimu Pašiću, predsjedniku BH UK Networka, koji je uz čestitke izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovakvom događaju od važnosti za sve Bosance i Hercegovce na Ostrvu. Predsjednik Pašić se zahvali mnogobrojnim organizacijama koje već više od dvije decenije pomažu i podržavaju rad bh. zajednice na ostrvu. Posebno zahvalio dr Anesu Cerić i prijateljima iz bh. zajednice u Birminghamu na izuzetnom angažovanju oko izgradnje i uređenja “Bosanske kuće”.

Kratki pozdrav uputio je i dr. Azmi Waqar OBE, predsjednik organizacije “Remembering Srebrenica”. Iskoristio je priliku da zahvali BH UK Networku i članicama Networka za saradnju i pomoć u vezi sa obilježavanjem godišnjice genocida u Srebrenici te na taj način doprinose da se najstrašniji zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata ne zaboravi. Imao je priliku istaknuti uspjeh bh zajednice u Velikoj Britaniji na što je posebno ponosan.
Potom se publici obratio dr. Anes Cerić, menadžer BH UK Networka koji je ukratko prezentovao historijat i rad BH UK Networka, krovne organizacije za sve bh. asocijacije u Velikoj Britaniji, te proces izgradnje i renovacije Bosanske kuće, sjedišta BH UK Networka.

Mirsad Solaković, bh. glumac i pisac, svojim govorom je emotivno dotakao publiku. “Želim se zahvaliti Britancima za davanje druge šanse u životu, za pružanje utočišta u Velikoj Britaniji u kojoj smo pustili korijenje. Također, važno je istaći vladinu podršku i podršku mnogih organizacija, najprije Lutrije Velike Britanije, koji su pomogli da Bosanska kuća oživi. Upravo u ovim prostorijama vikendom djeca imaju mogućnosti biti i osjećati se Bosancima i Hercegovcima. Zbog toga mogu slobodno reći da Bosanska kuća pripada najviše djeci, te svim budućim bh generacijama”, rekao je Solaković.

Svečanosti je prisustvovala i Meliha Bašić, savjetnik BiH Ambasade u Londonu. Gostima se obratila riječima zahvalnosti i ponosa. Istakla je važnost integracije bh. građana u Velikoj Britanijii, ali istovremeno i o tradicionalnim vrijednostima i kulturi koje bi trebalo sačuvati od zaborava.

Posebna čast otkrivanja spomen ploče, pripala je lordu Bourne of Aberystwyt, vladinom ministru za vjere. U svom obraćanju je istakao važnost ovakve manifestacije i da je izrazito ponosan i počastvovan što je upravo njemu pripala čast da svečano otvori nacionalni bosanski centar “Bosansku kuću”, kuću u kojoj se svakodnevno družimo, razmjenjujemo iskustva, prolazimo skupa dobre stvari, pružamo podršku, ali i učimo zajedno. “Siguran sam da će Bosanska Kuća, kao i na ovom zvaničnom otvaranju danas, ići od snage do snage u srcu lokalne zajednice. Mjesto gde se svi mogu osjećati dobrodošli, mjesto na kome lokalna bosanska zajednica dobija potrebnu podršku i mjesto gdje se bosanska kultura zaista slavi. Očigledno je bio veliki timski napor da dođete do mjesta gde ste danas, i nadam se da ste svi nevjerovatno ponosni na ono što je postignuto sa ovim predivnim centrom zvanim Bosanska kuća. Ovo je istorijski trenutak za bosansku zajednicu u Velikoj Britaniji i drago mi je što sam bio u mogućnosti da podjelim ovaj poseban dan s vama. Hvala Vam”, reako je Lord Bourne.

Gosti su imali priliku pogledati dokumentarni film organizacije “Remembering Srebrenica” i saslušati Almu Aganović, predsjednicu regionalnog odbora za West Midlands u ime “Remembering Srebrenica” organizacije, koja je pričala o svojim iskustvima iz Sarajeva za vrijeme rata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.