Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Otvorena prva američka vojna baza na tlu Izraela

19/09/2017

Izrael i Sjedinjene Američke Države otvorili su prvu američku vojnu bazu raketne odbrane na izraelskoj teritoriji.

Novi objekat nalazi se na nepoznatoj lokaciji unutar jedne izraelske baze na jugu zemlje i u njoj će biti stacionirani deseci američkih vojnika, koji će raditi u sistemu proturaketne odbrane.

“Otvorili smo, zajedno s našim partnerima iz vojske SAD-a, američku bazu, prvi put u Izraelu”, rekao je novinarima komandant izraelske protivraketne odbrane, brigadni general Tzvika Haimovitch.

Američka zastava, kako je dodao, stalno će se vijoriti nad američkom bazom, smještenom unutar jedne od izraelskih, prenosi AFP.

Ovaj događaj, prema njegovim riječima, nije direktna reakcija na neku specifičnu prijetnju ili incident nego kombinacija “lekcija” naučenih u ratu u Gazi 2014. godine i obavještajnih analiza budućih prijetnji.

“Imamo mnogo neprijatelja oko nas, bliže i dalje”, rekao je on i dodao da ova vojna baza nije dio vježbe ili manevra, nego predstavlja zajedničke napore Izraela i SAD-a da poboljšaju odbranu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.