Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uznemirujuće

Ova fotografija prikazuje surovu realnost migrantske krize

slika

Meksičke novine upoerdile su fotografiju sa onom dječaka Aylana Kurdija iz Sirije koji se utopio

Surova realnost migrantske krize prikazana je u jednoj fotografiji.

Na fotografiju oca i kćerke iz Salvadora koji su se utopili pokušavajući preći rijeku Rio Grande u Texas jednostavno je nemoguće ostati ravnodušan.

Snimljena je u ponedjeljak, a prikazuje Oscara Alberta Martineza Ramireza, 26-godišnjaka, i njegove kćeri Valerije, kako leže licem nadolje u plićaku. Kćerkica, koja je imala samo 23 mjeseca, obgrlila je rukom očev vrat, što sluti na to da je u njegovom naramku potražila spas u posljednjim momentima.

Meksičke novine upoerdile su fotografiju sa onom dječaka Aylana Kurdija iz Sirije koji se utopio kod obale grčkog otoka Kos.

Ostaje da se vidi da li će ova fotografija imati isti uticaj na američku javnost kao što je Kurdijeva na onu cijelog svijeta.

Prema reporterki Juliji Le Duc iz lista La Jornada, Martinez Ramirez je došao u Matamoros u nedjelju kako bi zatražio azil za svoju porodicu od američkih vlasti.

Saznavši da će proći sedmice prije nego što uopće započnu proces azila, odlučio se na kobni korak, plivanje preko rijeke.

“Isprva je prešao sa kćerkicom i ostavio je na američkoj strani, ali kad se želio vratiti po suprugu, djevojčica je skočila u vodu, i u naporima da je spasi, oboje su se utopili”, kazala je Le Duc.

Upozoravamo, fotografija je uznemirujuća.