Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mikheil Saakashvili

“Ovako izgleda politička osveta”: Bivši predsjednik Gruzije potpuno neprepoznatljiv

Mikheil Saakashvili
Foto: Twitter
Mikheil Saakashvili

Ovaj 55-godišnjak je bio gotovo neprepoznatljiv i izgledao je kao duh svog nekadašnjeg sebe kada se u ponedjeljak pojavio u video-linku za sudsko ročište

Bivši gruzijski predsjednik Mikheil Saakashvili pojavio se na televiziji prvi put nakon nekoliko mjeseci, izgledajući slabašno i mršavo, podgrijavajući zabrinutost zbog postupanja prema pritvorenom političaru.

Ovaj 55-godišnjak je bio gotovo neprepoznatljiv i izgledao je kao duh svog nekadašnjeg sebe kada se u ponedjeljak pojavio u video-linku za sudsko ročište.

Lider te kavkaske zemlje od 2004. do 2013. godine, je bio u zatvoru nakon povratka iz egzila pod optužbom koje su grupe za ljudska prava proglasile politički motivisanim.

U zatvor nakon egzila

Doktori su rekli da Saakashvili od stanja koje je razvio dok je bio u pritvoru rizikuje smrt, iako gruzijske vlasti kažu da mu je pružena adekvatna medicinska njega.

Pojavljujući se putem video linka na sudskoj raspravi o optužbama za “zloupotrebu položaja”, Saakashvili (55) je podigao košulju kako bi pokazao kako mu rebra vire iz grudi, uvučen stomak i kožu koja mu je čvrsto prianjala uz kosti.

“Potpuno nevin čovjek je u pritvoru”, rekao je on u izjavi koju je prenosilo nekoliko nezavisnih TV kanala. “Nisam počinio nikakav zločin.” On se nalazi u civilnoj bolnici, gdje je prebačen prošle godine nakon što je štrajkovao glađu 50 dana u znak protesta protiv pritvora.

„Stavljanje mene u zatvor me neće slomiti“, rekao je. “Ostat ću aktivno uključen u gruzijsku politiku.” Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky je rekao da će od gruzijskog ambasadora u Kijevu biti zatraženo da “napusti Ukrajinu u roku od 48 sati kako bi održao konsultacije sa svojim glavnim gradom” o Saakashvilijevom liječenju.

“Spasi ovog čovjeka”

Zelensky želi da Saakashvili, koji je 2019. postao ukrajinski državljanin, bude prebačen na kliniku u Ukrajini ili na zapadu. Pozvao je Gruziju da “preda” Saakashvilija Ukrajini i “spasi ovog čovjeka”.

Nije jasno da li je ambasador formalno protjeran.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da će ambasador stići u svoj ured u utorak. “Sutra ujutro će gruzijski ambasador biti u Ministarstvu vanjskih poslova. Imaćemo težak razgovor sa njim, on će ići u Gruziju”, rekao je Kuleba na društvenim mrežama.

Kijev, koji se već 16 mjeseci bori protiv ruske invazije, optužio je Tbilisi da sve više sarađuje s Moskvom.

Zelensky je optužio Rusiju da je “ubila” Saakashvilija “u rukama gruzijskih vlasti”.

Rezultat “torture”

Dvije grupe ljekara, jednu koju je osnovao gruzijski ombudsman za prava, a drugu koju čine ljekari sa sjedištem u SAD, rekle su da je Saakashvilijevo zdravlje nastavilo da se pogoršava i nakon što je prekinuo štrajk glađu. Grupa ljekara sa sjedištem u SAD-u, koja je lično pregledala Saakashvilija, rekla je da je njegovo pogoršanje zdravlja rezultat “torture” u pritvoru, dodavši da mu je potrebno hitno prebacivanje u medicinski centar u inostranstvu.

Političar, koji je nekada imao više od 100 kg, izgubio je oko 60 kg dok je bio u zatvoru, saopštila je grupa ljekara.

EU i SAD pozvale su Gruziju da osigura da Saakashviliju bude pružen medicinski tretman i da se poštuju njegova prava.

Amnesty International je njegov tretman opisao kao “očiglednu političku osvetu”.