Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ove godine u svijetu poginulo 57 novinara

reporteri_bez_granica

U 2016. godini poginulo je 57 medijskih profesionalaca dok su obavljali svoj posao, saopštila je danas organizacija Reporteri bez granica. Ove godine je ubijeno i devet “novinara – građana” (blogera) i osam saradnika medija.

Sirija je u 2016. bila pravi “pakao” koji je odnio živote 19 novinara, a za njom dolaze Afganistan (10 ubijenih), Meksiko (9), Irak (7) i Jemen (5), navodi ta nevladina organizacija.

Reporteri bez granica prvi put su uračunali i devet ubijenih građana-novinara i blogera. Pored njih, u 2016. godini stradalo je još osam lica koja su sarađivala sa medijima, navodi se u izvještaju.

U dokumentu se napominje da je broj ubijenih novinara ove godine “manji nego 2015. godine, kada je ubijen Ukupno 101 medijski radnik”, ali da smanjenje “nije ohrabrujuće jer je i dalje veliki borj novinara napustio pojedine zemlje zbog opasnosti, naročito u Siriji, Iraku, Libiji, Jemenu, Avganistanu i Burundiju”.

“Ovi egzodusi stvorili su informacione crne rupe u kojima vlada nekažnjivost”, navodi se u izvještaju.

Među 57 ubijenih novinara ove godine pet je žena, među kojima Afganistanke Mariam Ebrahimi, Mehri Azizi i Zainab Mirzaee, koji su u januaru izgubile život u bombaškom napadu.

Reporteri bez granica naglašavaju da je dvije trećine stradalih novinara u 2016. godini namjerno ubijeno.

“Ova alarmantna situacija je odraz upadljivog neuspjeha međunarodnih inicijativa čiji je cilj zaštita novinara”, rečeno je iz ove organizacije.