Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Keir Starmer

Ovo je budući premijer Velike Britanije

Keir Starmer
Foto: Andrew Milligan/PRESS ASSOCIATION/Pixsell
Keir Starmer

Prosijede kose i s naočalama s crnim okvirom, Starmer je zagonetka u očima mnogih glasača iako ih to neće spriječiti da ga pošalju u Downing Street na općim izborima u četvrtak, nakon 14 godina vlasti konzervativaca i pet njihovih premijera

Čelnik laburista Keir Starmer koji će gotovo sigurno biti novi britanski premijer bivši je advokat za ljudska prava, a zatim državni tužitelj kojeg je neumoljiva ambicija i zastrašujuća radna etika dovela do najviše političke dužnosti u Britaniji.

Taj 61-godišnjak, nazvan po osnivaču laburista Keiru Hardieju, prvi je vođa oporbene stranke lijevog centra u više desetljeća koji stvarno potječe iz radničke klase, prenosi Hina.

-Moj tata je bio alatničar, moja mama je bila medicinska sestra”, Starmer često govori glasačima, suprotstavljajući se prikazima protivnika da je on oličenje samodopadne, liberalne londonske elite.

Prosijede kose i s naočalama s crnim okvirom, Starmer je zagonetka u očima mnogih glasača iako ih to neće spriječiti da ga pošalju u Downing Street na općim izborima u četvrtak, nakon 14 godina vlasti konzervativaca i pet njihovih premijera.

Kritičari ga nazivaju neinspirativnim oportunistom, ali pristaše ustraju na tome da je menadžerski pragmatičar koji će premijerskoj dužnosti pristupiti na isti način na koji je pristupio svojoj pravnoj karijeri: neumorno i forenzički.

-Politika mora biti služenje, rekao je Starmer u nedavnom govoru u kampanji, ponavljajući svoju mantru da je “zemlja na prvom mjestu, a stranka na drugom”.

Keir Starmer i njegova supruga Victoria, koja radi za državnu Nacionalnu zdravstvenu službu, imaju dvoje djece.

Ponekad se čini da mu je neugodno biti u centru pažnje. Predani navijač Arsenala, koji je u politiku ušao kasno u životu, borio se da promijeni svoju sliku u javnosti kao zatvorene i dosadne osobe.

Međutim, navodno je privatno vrlo duhovit. Par ima dvoje djece tinejdžerske dobi, djevojčicu i dječaka.

Obećao je da će, bude li izabran, zadržati svoju naviku da petkom ne radi poslije 18 sati kako bi provodio vrijeme s njima.

Majčina smrt

Rođen 2. septembra 1962., Keir Rodney Starmer odrastao je u skučenoj kući na periferiji Londona uz teško bolesnu majku i emocionalno udaljenog oca.

Imao je troje braće i sestara, od kojih je jedan brat imao teškoća u učenju. Roditelji su mu bili ljubitelji životinja koji su spašavali magarce.

-Kad god bi netko od nas otišao od kuće, zamijenili bi nas magarcem, našalio se Starmer.

Talentirani glazbenik, Starmer je u školi pohađao satove violine kod Normana Cooka, bivšeg basista Housemartinsa koji je postao DJ Fatboy Slim, a vikendom je pohađao prestižnu londonsku muzičku školu.

Nakon studija prava na sveučilištima u Leedsu i Oxfordu, Starmer se usmjerio na ljevičarske ciljeve, braneći sindikate, aktiviste protiv McDonald'sa i osuđenike na smrt u inostranstvu.

Prijatelj je s odvjetnicom za ljudska prava Amal Clooney iz vremena kada su proveli zajedno u istom odvjetničkom uredu i jednom je ispričao kako je pijan ručao s njom i njezinim suprugom Georgeom, holivudskim glumcem.

Godine 2003. počeo se kretati prema establišmentu, šokirajući kolege i prijatelje, najprije poslom koji je osiguravao da policija u Sjevernoj Irskoj poštuje zakon o ljudskim pravima.

Pet godina kasnije imenovan je direktorom javnog tužiteljstva za Englesku i Wales kada je laburist Gordon Brown bio premijer.

Između 2008. i 2013. nadgledao je kazneni progon zastupnika zbog zlouporabe troškova, novinara zbog hakiranja telefona i mladih izgrednika koji su sudjelovali u nemirima širom Engleske.

Kraljica Elizabeta II. proglasila ga je vitezom, no rijetko koristi dodatak “Sir”, a 2015. izabran je za člana parlamenta koji zastupa lijevo orijentirani sjeverni dio Londona.

Samo nekoliko tjedana prije nego što je izabran, njegova je majka umrla od rijetke bolesti zglobova zbog koje godinama nije mogla hodati.

Pobuna

Godine 2021. briznuo je u plač toom televizijskog intervjua dok je opisivao kako je majčina mučna smrt “slomila” njegova oca.

Samo godinu dana nakon što je postao zastupnik, Starmer se pridružio pobuni laburističkih zastupnika zbog navodnih propusta radikalnog ljevičara Jeremyja Corbyna tijekom kampanje za referendum o EU.

Tada ‘ustanicima’ nije uspjelo smijeniti Corbyna, ali ga je naslijedio nakon što su laburisti na izborima prije pet godina hametice poraženi.

Starmer je od tada pokazao neumoljivost vraćajući stranku natrag u ‘mainstrem’, uklonivši Corbynov radikalizam i iskorjenjujući antisemitizam.

Ljevica ga optužuje za izdaju jer je odustao od niza obećanja koja je dao tokom svoje uspješne kampanje za predsjednika stranke, uključujući ukidanje školarina na sveučilištima.

Ali njegovo strateško repozicioniranje laburista kako bi ih vratio na put prema vlasti ukazuje na konstantu u njegovu životu: nagon za uspjehom.

-Ako niste rođeni sa srebrnom žlicom u ustima, nemate vremena za gubljenje vremena, jednom je rekao Starmer.

-Ne obilazite oko problema nego ga rješavate, naglasio je.

Izbori

Milioni ljudi širom Ujedinjenog Kraljevstva glasat će u četvrtak na općim izborima u zemlji, a ankete pokazuju da je Laburistička stranka lijevog centra na putu da osigura veliku većinu u donjem domu i formira novu vladu.

Prosjek svih anketa tijekom sedam dana do 3. jula daje laburistima 39 posto glasova, 18 bodova ispred konzervativaca s 21 posto, a slijede ih desničarski populistički Reform UK sa 16 posto, liberalni demokrati sa 11 posto i Zeleni sa 6 posto.

Analiza anketa koje je proveo Survation pokazala je da laburisti dobivaju 484 od 650 zastupničkih mjesta u parlamentu, daleko više od 418 koliko je dobio bivši vođa Laburističke stranke Tony Blair na izborima 1997.

Konzervativci će po prognozama osvojiti samo 64 zastupnička mjesta, što bi bilo najmanje otkako je stranka utemeljena 1834.