hrvatska

Ovo je obrok hrvatskih policajaca na granici, plaćaju ga 20 KM

lunch paket – hrvatska

Zar je to dovoljno za 12 sati rada po raznim vremenskim uvjetima?

Nacionalni sindikat policije u Hrvatskoj prije nekoliko dana na svojoj je službenoj Facebook stranici objavio više fotografija obroka graničnih policajaca.

Objavili su i upit koji su poslali ministru, a vezan je uz sadržaj i vrijednost paketa kojeg, kako kažu u sindikatu, dobiju policajci koji rade na osiguranju granice.

“Poštovani ministre,

molimo Vas da nam kao sindikatu dostavite pisani odgovor na okolnosti lunch paketa (suhog obroka) koji se svakodnevno dodjeljuje policijskim službenicima koji službu obavljaju na terenskom radu (područje osiguranja državne granice-nezakoniti ulazak u RH) a na okolnosti sadržaja predmetnog lunch paketa za koji Vam ukazujemo da nije primjeren vrijednosti koju MUP plaća u odnosu na sadržaj koji se isporučuje, a i sama kvaliteta proizvoda je također vrlo često upitne kvalitete i vrlo često sumnjivog roka trajanja.

U privitku Vam dostavljamo nekoliko fotografija sadržaja lunch paketa, te Vas shodno tome molimo da nas pisanim putem izvijestite u žurnom roku koju cijenu MUP RH plaća za navedeni proizvod, a isto tako Vas molimo da nam odgovorite da li postoji ikakav ugovor između MUP-a i dobavljača po kojemu se zahtjeva isporuka određenih proizvoda i u određenoj količini, je Ii netko vrši nadzor, odnosno kontrolu poštivanja ugovora kod isporuke, i je li od strane MUP-a bilo prema dobavljačima pisanih prigovora i ako je koje su posljedice istoga?

Kako smo već i zatražili Vaš pisani odgovor, molimo Vas da nam ga dostavite u žurnom roku”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske Nikola Kajkić.

On je u razgovoru za RTL kazao i kako MUP po porciji plaća 80 kuna (oko 20 KM).

“Ministru sam poslao dopis 7. oktobra i još nije stigao nikakav odgovor iako je rok 30 dana. Naime, imamo saznanja da se ‘lunch’ paket plaća po cijeni od 80 kuna po jednom paketu. U paketu je pola litre mlijeka, malo pakiranje keksa, pola litre vode, mala pašteta, narezak i kruh, ili kruh, mlijeko, čajna salama i čokolada. Vrijednost tog paketa na tržištu, realno, ne prelazi cijenu od 25 kuna, a MUP za to dobavljaču firmi Pleter d.o.o i drugim dobavljačima plaća 80 kuna”, rekao je Kajkić.

“Svakodnevno zaposlenicima MUP-a koji službu obavljaju na nepristupačnom terenu radi zaštite državne granice, stiže jedan ovakav suhi obrok. Zar je to dovoljno za 12 sati rada po raznim vremenskim uvjetima? Osim toga, nije se jednom dogodilo da je proizvodima istekao rok trajanja ili da su pokvareni i nejestivi”, zaključuje Kajkić i napominje kako ne raspolaže tačnim saznanjima, međutim, po procjeni kolega s terena, dnevna količina kako za prvu odnosno dnevnu smjenu (12 sati) tako i za drugu, odnosno noćnu smjenu (12 sati), MUP svakodnevno nabavlja između 1000 i 1500 komada ‘lunch’ paketa.