Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog podrške Miloševiću

Ovo je prva država koja je proglasila Handkea nepoželjnim

handke

“Danas sam odlučio proglasiti Petera Handkea kao personu non-grata na Kosovu zbog podrške koju je pružio Miloševiću i njegovoj genocidnoj politici”

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke, nakon Kantona Sarajevo, proglašen je nepoželjnom osobom i na Kosovu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli izjavio je danas da je Handke persona non-grata na Kosovu zbog podrške Slobodanu Miloševiću, bivšem predsjedniku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškom optuženiku za ratne zločine.

“Danas sam odlučio proglasiti Petera Handkea kao personu non-grata na Kosovu zbog podrške koju je pružio Miloševiću i njegovoj genocidnoj politici na Kosovu i u BiH i negiranju genocida koji je počinila Srbija. On i Nobelova nagrada pokazali su nepoštovanje prema žrtvama genocida”, napisao je na Twitteru.

U Stockholmu je u utorak uveče upriličena ceremonija dodjele Nobelove nagrade. Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.