Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbila afera

Ovo je tunel od stana do suda u Podgorici: Sve je povezano s mafijom?

sud podgorica tunel
Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Policija je otkrila drugi kraj tunela u desetak metara udaljenoj stambenoj zgradi, u stanu koji je unajmljen prije dva mjeseca, no nije pronašla počinitelje

Nakon što su u ponedjeljak službenici crnogorskog Višeg suda otkrili rupu u zidu depoa te institucije, u kojem se skladišti dokazni materijal, alarmirali su policiju, a podgorički su mediji počeli nagađati što je od dokaza nestalo.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić jučer je prekinuo špekulacije i ustvrdio da nijedan od sudskih spisa ni dokaza nije ukraden.

“Ustanovili smo da su predmeti u depou pomaknuti s dotadašnjeg mjesta. Obavljen je popis, gotovo ništa ne nedostaje. Konstatirano je da su predmeti ispreturani. Informacije o tomu da je nešto ukradeno nisu istinite”, kazao je Savić.

tunel sud podgorica
Foto: Vlada Crne Gore

Uprkos tome što je u depou Višeg suda u Podgorici samo u posljednje dvije godine uskladišteno gotovo deset tona droge koja je služila kao dokazni materijal, Savić smatra da se nije radilo o pokušaju pljačke, već pripremi pokušaja bijega.

“Sumnjamo da je meta bio lagan pristup sudu i prostoriji za zadržavanje”, kazao je Savić dodavši da su zaposlenici Višeg suda na dobro skrivenom mjestu pronašli samo otvor tunela. “Riječ je o tome da je ovaj otvor pravljen duže vrijeme, na što ukazuju njegove dimenzije”, kazao je Savić.

Nešto kasnije policija je otkrila drugi kraj tunela u desetak metara udaljenoj stambenoj zgradi, u stanu koji je unajmljen prije dva mjeseca, no nije pronašla počinitelje.

Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Filip Adžić rekao je da se radi o svojevrsnom napadu na crnogorsku državu.

“Ovo je dobro isplanirana i organizirana akcija koja se mjesecima pripremala i koja nalikuje na akcijske filmove”, rekao je dodavši da će crnogorska policija učiniti sve da otkrije počinitelje i da upravo traje popisivanje materijala iz depoa.

Abazović: Tunel nije mogao biti prokopan bez pomagača iz suda

Premijer Dritan Abazović, ministar pravde Marko Kovač i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić tokom jutra su posjetili stan iz kojeg je probijen tunel do Višeg suda.

Abazović, kako prenose Vijesti, smatra da je u ovo trebao biti uključen neko sa suda jer se početak kopanja tunela poklapa s početkom renovacije zgrade suda. Dodao je i da će tražiti odgovornost.

“Smatram da je ovo podrivanje države, u suštinskom i u formalnom smislu. Mislim da smo na dobrom tragu da istraga pokaže svoj uspjeh. Danas će biti održan Biro za operativnu komunikaciju, sutra vjerovatno Vijeće za nacionalnu sigurnost…

Mafija, koliko god bila snažna finansijski, koliko god imala podršku unutar institucija sistema, uključujući i sudstvo, neće pobijediti državu.

To koliko je narkokartel involviran u Crnoj Gori, to je iznad svega što neko može zamisliti. Smatram da su oni desetkovani i da su ovo potezi očajnika, vjerovatno u pravcu da se kontaminira dokazni materijal.

Ali, evo, kako su i ranije pokušavali, mislim da je i ovo osujećeno i da trebamo vidjeti da one koji su ovo napravili privedemo pravdi”, kazao je Abazović novinarima.

Smatra da se ovo nije moglo napraviti bez “pomagača unutar institucije Višeg suda”.

“Način na koji su počeli radovi, termin koji je sličan terminu početka renoviranje zgrade… Ima puno stvari koje se mogu dovesti u logičnu vezu. Ovo je moj stav na koji imam pravo. Mislim da je ovo pokušaj koordinirane akcije, koja je, međutim, osujećena… Evidentirano je više osoba koja se mogu dovesti u vezu, sad treba pustiti da operativa radi svoj posao, a onda da se krene u realizaciju”, poručio je Abazović.

Medij: Ispreturan je predmet protiv kavačkog klana

Vijesti su jutros objavile da je predmet protiv kavačkog kriminalnog klana jedan od ispreturanih u depou podgoričkog Višeg suda nakon što je mafija pronašla način da uđe u prostorije te institucije.

Jedan od izvora tvrdi da je tunel kopan najduže mjesec i pol. Prema tim informacijama, stan u suterenu zgrade, nasuprot bočne strane objekta suda, vlasnici su izdali krajem jula. Akcija je najvjerovatnije provedena u augustu dok je većina zaposlenih u državnoj upravi bila na odmoru.

Zakupci stana, kaže jedan od sagovornika lista, koristili su lažne dokumente. Stanodavci su saslušani jučer poslijepodne u podgoričkoj policiji. Vlasnica je rekla da ne poznaje osobe koje su stan uzele u najam.