Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pala odluka

“Ovo je veliki dan za Evropu”: Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za EU

evropsko vijeće

“Ukrajina će prevladati. Evropa će prevladati. Danas je početak dugog puta kojim ćemo zajedno hodati. Ukrajinski narod pripada evropskoj porodici”

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na Twitteru je objavio da je Evropsko vijeće donijelo odluku da se Ukrajini i Moldaviji da kandidatski status.

“Historijski trenutak. Današnji dan označava ključni korak na vašem putu prema Evropskoj uniji. Naša budućnost je zajedno”, napisao je Michel i čestitao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i predsjednici Moldavije Maiji Sandi.

Povodom odluke Evropskog vijeća oglasila se i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen koja je poručila da je “danas dobar dan za Evropu”.

Uputila je čestitku Zelenskom, Sandi, kao i Irakliju Garibašviliju, premijeru Gruzije, zemlje koja će dobiti kandidatski status nakon što tamošnja vlada ispuni određene uslove.

“Vaše zemlje su dio naše evropske porodice. I današnja historijska odluka lidera to potvrđuje. Ova odluka sve nas jača. Ona jača Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, suočene s ruskim imperijalizmom. I to jača EU. Jer to još jednom pokazuje svijetu da smo ujedinjeni i jaki pred vanjskim prijetnjama”, poručila je Der Leyen.

Poruku je poslao i visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell.

“Ukrajina će prevladati. Evropa će prevladati. Danas je početak dugog puta kojim ćemo zajedno hodati. Ukrajinski narod pripada evropskoj porodici”, poručio je Borell i dodao:

“Budućnost Ukrajine je u EU. Zajedno se zalažemo za mir”.