Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poplave na jugu

Ovo su prizori iz Njemačke: Helikopterima evakuiraju mještane, pukla je i brana

Foto: Marius Bulling/DPA/Pixsell

Stanovnici bavarskog mjesta Fischach, zapadno od Minhena, helikopterom su prevezeni iz svojih domova nakon što se izlila rijeka Schmutter

Olujno nevrijeme pogodilo je velike dijelove južne Njemačke u petak i u subotu, što je dovelo do poremećaja u prometu, a neki su stanovnici morali biti evakuirani helikopterima.

Na području bavarskog grada Augsburga stanovnici su morali biti evakuirani zbog popuštanja nasipa i brane, rekle su vlasti.

Željeznički promet je zbog poplava obustavljen između bavarskog glavnog grada Minhena, Bregenza u Austriji i švicarskog Zuricha.

Preusmjereni i vozovi

Linija između Ulma i Augsburga je također prekinuta, a međugradski vozovi na relaciji Stuttgart-Minhen su preusmjereni.

Stanovnici bavarskog mjesta Fischach, zapadno od Minhena, helikopterom su prevezeni iz svojih domova nakon što se izlila rijeka Schmutter.

Mještani drukčije nisu mogli napustiti svoje domove, rekla je glasnogovornica okružnih vlasti. Prema policiji, hitne službe i čamci odlaze po ljude u poplavljenim kućama. Nekoliko susjednih okruga je proglasilo izvanredno stanje dok kiša nastavlja padati, a vodostaj rasti.

U saveznoj pokrajini Baden Wuerttemberg, zapadno od Bavarske, situacija se brzo pogoršala nakon što je rijeka Rottum počela plaviti nekoliko mjesta.

Pucanje brane

U gradiću Reinstettenu, 150 hitnih službi radi više od 22 sata kako bi ublažili poplavu do koje je došlo nakon puknuća brane, rekao je gradonačelnik Philipp Buerkle za dpa.

Buerkle je kazao da vatrogasne postrojbe iz obližnjeg područja pumpaju vodu iz podruma i dijele vreće s pijeskom. Zasad je evakuiran samo jedan dom za starije i nemoćne, u kojem je boravilo 15 ljudi.

Otprilike 55 kilometara sjeverno, vlasti u gradiću Wiesensteig su za svojih 2100 stanovnika uvele obvezu prokuhavanja vode prije konzumacije nakon što su poplavne vode ušle u lokalno postrojenje vodoopskrbe.

Škola u selu Meckenbeuren, u blizini Bodenskog jezera, morala je biti evakuirana nakon što je lokalna rijeka probila vreće s pijeskom postavljene oko nje.

Njemačka meteorološka služba predvidjela je daljnje grmljavine i do 80 litara kiše po kvadratnom metru u južnim dijelovima Njemačke u subotu. Očekuje se da će se oluje nastaviti u nedjelju.