objavljeni identiteti

Ovo su Srbi koji su u Crnoj Gori iskopali tunel do suda

Foto: RTCG

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova pojasnio je također da su osumnjičeni napustili Crnu Goru 11. septembra

Tunel do depoa Višeg suda u Podgorici kopali su uglavnom državljani Srbije, koji su identificirani, a imali su i pomagače iz Crne Gore, rekao je ministar unutarnjih poslova Crne Gore Filip Adžić na konferenciji za novinare u povodu slučaja koji je uzdrmao crnogorsko pravosuđe.

Adžić je rekao da je istragom otkriveno da su u tom kaznenom djelu sudjelovali državljani Srbije Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32) te je istodobno objavio njihove fotografije.

Kaznene prijave

“Protiv te četvorice identificiranih podnesene su kaznene prijave, kao i protiv dvije nepoznate osobe. Također vjerujemo da su imali još najmanje pet suradnika”, rekao je Adžić istaknuvši da postoji određena povezanost ove kriminalne organizacije s jednom osobom iz Višeg suda i pripadnicima jedne crnogorske kriminalne organizacije koji su trenutno u zatvoru.

Iako je Adžić odbio izravno reći o kojoj se kriminalnoj skupini radi, vjeruje se da je u pitanju takozvani Kavački klan, čiji se jedan od vođa Slobodan Kašćelan nalazi u pritvoru u Podgorici.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova pojasnio je također da su osumnjičeni napustili Crnu Goru 11. septembra, kada je u medijima objavljeno da je došlo do provale u Viši sud. Crnogorska policija sredinom rujna otkrila je 30 metara dug tunel, koji je vodio od podruma jedne stambene zgrade do zgrade Višeg suda u Podgorici, sudske institucije nadležne za najteže kriminalne slučajeve.

Rezultati istrage

U depou suda, do kojeg je tunel vodio, čuvaju se stotine hiljada dokaza iz brojnih sudskih procesa, među kojima su i droga i oružje. Popisom je utvrđeno da je iz depoa nestalo 17 komada oružja, ali policija sumnja da su kriminalci tako pokušali sakriti pravi razlog provale u Viši sud.

Tokom istrage dio službenika suda testiran je na poligrafu, dok je jedna osoba odbila testiranje. Slučaj tunel uznemirio je cjelokupno crnogorsko pravosuđe, a zatražene su i ostavke čelnika crnogorskog sudstva i policije, koja osigurava sudske institucije u Crnoj Gori.