Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruski predsjednik

“Ozbiljne greške”: Stigla prva reakcija Putina na pad Prigožinova aviona

putin
FOTO: Screenshot
Vladimir Putin

Putinova prva reakcija pristigla je oko 24 sata nakon što se avion u kojem se navodno nalazio Prigožin srušio sjeverno od Moskve

Stigla je prva reakcija ruskog predsjednika Vladimira Putina na pad aviona u kojem je, tvrdi službena Moskva, poginuo osnivač plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin. Putin je u izjavi emitiranoj na televiziji “izrazio saučešće” Prigožinovoj porodici.

“Napravio je ozbiljne greške”

Putin je Prigožina opisao kao “talentiranog poslovnog čovjeka” kojeg je poznavao od 1990-ih godina. Poručio je i da će ruske vlasti uzeti u obzir ono što istražitelji budu otkrili o padu aviona, ali je odmah dodao da će “istraga incidenta potrajati”. Ustvrdio je i da je Prigožin “imao težak životni put i napravio ozbiljne greške u svom životu”.

Nahvalio vagnerovce zbog rata u Ukrajini

Ruski predsjednik je rekao i da su “prema inicijalnim informacijama, među putnicima aviona bili i drugi zaposlenici Wagnera”, pa je dodao: “Želim reći da su ti ljudi dali značajan doprinos našem zajedničkom cilju – borbi protiv nacističkog režima u Ukrajini.”

“Sjećamo se toga, znamo to i nećemo to zaboraviti”, dodao je.

Govoreći o Prigožinu, Putin je rekao: “On nije radio samo u našoj zemlji, gdje je imao dobre rezultate, nego i u inostranstvu, naročito u Africi. Ondje se bavio naftom, plinom, dragim kamenjem i mineralima.”

Dodao je kako se Prigožin “jučer vratio iz Afrike, gdje se susreo s nekim dužnosnicima”.

Putinova prva reakcija pristigla je oko 24 sata nakon što se avion u kojem se navodno nalazio Prigožin srušio sjeverno od Moskve.