Globus

velika britanija

Pacijent na dijalizi prvi primio vakcinu s Oxforda

04/01/2021

Brian Pinker (82) primio je jutros vakcinu u bolnicu Univerziteta Oxford u Oxfordu u 7.30 sati, prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi

Britanski pacijent na dijalizi prva je osoba u svijetu koja je primila vakcinu AstraZeneca / Oxford izvan kliničkog ispitivanja.

Brian Pinker (82) primio je jutros vakcinu u bolnicu Univerziteta Oxford u Oxfordu u 7.30 sati, prema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

Pinker, koji je iz Oxforda, rekao je da je ponosan što je primio vakcinu u svom rodnom gradu, koji je 82 kilometra sjeverno od Londona.

“Tako sam zadovoljan što danas dobivam vakcinu Covid-19 i zaista sam ponosan što je ona razvijena u Oxfordu”, rekao je Pinker, prenosi dpa.

“Danas su medicinske sestre, liječnici i osoblje bili sjajni i sada se zaista mogu radovati proslavi 48. godišnjice braka sa suprugom Shirley koja će biti kasnije ove godine.”

Vakcinu AstraZeneca / Oxford je britanska Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) odobrila za hitnu upotrebu 30. decembra.

Britanija je započela svoj program masovne imunizacije početkom decembra vakcinom Pfizer / BioNTech.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.