Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pada Vlada u Hrvatskoj? HDZ više neće s MOST-om

KARAMARKO

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik MOST-a Božo Petrov izjavio je u subotu da je Hrvatska danas u podređenoj poziciji samo zbog jedne osobe, prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, koji, kazao je, predstavlja teret i snosi političku odgovornost, te je pozvao HDZ da pokaže je li demokratska stranka.

Petrov je pozvao HDZ, “stranku koja u sebi nosi naziv demokratska”, da pokaže da je demokratska, “a ne faraonska stranka u kojoj jedna osoba odlučuje šta će se dogoditi s državom”.

“Zaista se nadam da će u toj stranci znati za termin politička odgovornost”, kazao je Petrov u kratkoj izjavi za medije.

Vezano uz mogućnost preslagivanja u Hrvatskom saboru o kojoj govori Karamarko, Petrov je rekao da kada bi to Karamarko i htio napraviti s MOST-om, MOST na to nikada ne bi pristao.

“Za nas je uvijek vrijedilo ‘Hrvatska u srcu, a ne Hrvatska u džepu'”, rekao je.

Poručio je kako je “na savjest svakome ko Karamarka pokuša na taj način spasiti u Saboru”.

HDZ se odlučio za sastavljanje nove saborske većine, a cilj je da ona bude kvalitetna, rekao je novinarima nakon sjednice Središnjeg odbora predsjednik te stranke Tomislav Karamarko i otklonio mogućnost dalje saradnje s MOST-om.

“Imamo predispozicije da uđemo u novo preslagivanje”, rekao je Karamarko.

Ciljamo da nova većina bude kvalitetna jer ovo se više ne smije ponoviti, kazao je Karamarko. Mogućnost dalje saradnje s MOST-om je otklonio jer bi, kako je dodao, tog “ringišpila bilo previše”.

Na Predsjedništvu stranke se razgovaralo i o mogućnosti da on da ostavku u Vladi i zaključeno je da to ne učini jer je HDZ već učinio previše ustupaka, rekao je.

Ostaju pri stavu da premijer Tihomir Orešković više nema povjerenje HDZ-a. Nije precizirao na koji način namjeravaju maknuti Oreškovića s premijerske pozicije, hoće li to biti opozivom u Sabru ili izlaskom HDZ-ovih minista iz Vlade.

Rekao je i da je pozvao ministre da rade svoj posao jer je važno da ministartsva funkcioniraju.