Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nuklearne sile na ivici rata

Pakistan izveo vazdušne udare i oborio dva indijska aviona, Indija uzvratila!

indija

Iz Islamabada je potvrđeno i da je zarobljen jedan indijski pilot

Pakistan je danas potvrdio da je izveo vazdušne udare na dio Kašmira, koji je pod kontrolom Indije i oborio dva indijska borbena aviona.

Iz Islamabada je potvrđeno i da je zarobljen jedan indijski pilot.

“Pakistanske vazdušne snage izvele su napade preko Linije kontrole iz vazdušnog prostora Pakistana”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana.

Vojska je saopštila da su indijski avioni ušli u vazdušni prostor Pakistana i da su dva oborena.

U međuvremenu, Indija je zatvorila najmanje četiri aerodroma u sjevernom dijelu zemlje, rekao je danas vladin zvaničnik Reutersu, nakon što su pakistanski borbeni avioni prešli spornu granicu i ušli u indijski dio Kašmira.

Indijsko vazduhoplovstvo oborilo je danas pakistanski borbeni avion “F-16”, koji je navodno ušao u indijski vazdušni prostor, javio je portal “Firstpost”.

Indijska agencija ANI prenijela je da se pilot katapultirao i otvorio padobran. Za sada nema podataka o njegovom stanju ili lokaciji na kojoj se nalazi.

Avion je pao na teritoriji Pakistana, navodi se u izvještajima, prenio je TASS.

Pakistan je zatvorio pet aerodroma, uključujući glavni u Islamabadu, za sve domaće i međunarodne letove. Istovremeno je objavljeno da su u Indiji suspendovalni letovi u Kašmir i Džamu.

Vazdušni prostor na sjeveru Indije privremeno je zatvoren iz bezbjednosnih razloga, a mnogi civilni letovi su otkazani.

Eskalacija tenzija uslijedila je dan nakon vazdušnih udara Indije na kamp militanata unutar Pakistana.

Kašmir je sporna pokrajina oko koje su Pakistan i Indija, od 1947. godine kad je Ujedinjena Kraljevina napustila tu svoju koloniju, “dragulj u kruni”, vodile dva rata.

Veći dio Kašmira je ostao pod kontrolom Indije iako u njemu živi većinski muslimansko stanovništvo. Iako je nakon napada u utorak djelovalo da će se situacija smiriti, očito je da je vlada u Islamabadu procijenila da mora pokazati snagu i odgovoriti istom mjerom na akciju indijske vojske.

Sada je situacija izuzetno opasna jer su javnosti na obje strane izuzetno mobilizirane i senzibilizirane pa nije isključeno da dođe do eskalacije sukoba. Jedan od mogućih razloga pakistanske odluke na napad je i jasna podrška koju je dobio iz Pekinga.