Oboren avion

Pakistan predao zarobljenog pilota Indiji

pad aviona333

Tenzije između Indije i Pakistana u kriznom Kashmiru eskalirale su 14. februara kada su u bombaškom napadu na paramilitarni konvoj ubijena 44 i ranjeno 20 indijskih vojnika

Pakistan je danas na graničnom prijelazu Wagah indijskog pilota predao vlastima Indije, javlja agencija Anadolija.

Komandant indijskih vazduhoplovnih snaga Abhinandan bio je pritvoren u Pakistanu, nakon što je njegov avion oboren u srijedu u sukobu indijskih i pakistanskih letjelica duž sporne granice u regiji Kashmir.

Dan kasnije, pakistanski premijer Imran Khan najavio je da će osloboditi indijskog pilota kao gest dobre volje.

Tenzije između Indije i Pakistana u kriznom Kashmiru eskalirale su 14. februara kada su u bombaškom napadu na paramilitarni konvoj ubijena 44 i ranjeno 20 indijskih vojnika. Indija je za napad optužila Pakistan, a zvanični Islamabad je odbacio optužbe i osudio taj napad. Indijske snage su 26. februara izvele zračne napade na kamp koji se nalazi na pakistanskoj strani linije razgraničenja.

Tenzije su eskalirale u srijedu kada je pakistanska vojska srušila dva aviona indijske vojske koji su ugrozili zračni prostor Pakistana. S druge strane, tri pakistanska aviona su također ušla u indijski zračni prostor i izazvali reakciju indijskih snaga. Lokalni mediji javljaju da su indijske snage srušile pakistanski bombarder F16.