Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta im je cilj?

Pakleni plan Viktora Orbana: “Imate li uopšte ideju kakve je on ljude okupio?”

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL/Arhiv
Viktor Orban

Orbanova politika pretvaranja Mađarske u desničarsku intelektualnu tvrđavu rezultirala je i njegovom strahovitom popularnošću među američkim konzervativcima

Rod Dreher prvi put se susreo s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom 2019. Konzervativni pisac iz Sjedinjenih Država, Dreher je otputovao u Budimpeštu kako bi govorio na konferenciji o vjerskoj slobodi.

Na kraju događaja, dok su govornici ručali, prišao im je član mađarske vlade i rekao da bi se premijer sa svima želio upoznati. Svi su ukrcani u autobus i ubrzo su naišli na Orbana.

Susret s Orbanom

“Mislio sam da ćemo se s njim rukovati, slikati… Sjedio je s nama sat i pol. I na vrlo dobrom engleskom, odgovorio je na sva naša pitanja,” rekao je Dreher, piše Foreign Policy.

Na kraju sastanka, prema njegovim riječima, Orban je rekao: “Za vas koji ste konzervativni, nadam se da ćete Budimpeštu smatrati svojim intelektualnim domom.”

Dreher je mislio da je to dobra ideja, ali da se nikada neće dogoditi. U to vrijeme premijer još nije bio jako popularan među Amerikancima.

“A onda se počelo događati…”, priča Dreher.

U proteklom desetljeću međunarodna tijela, mađarska opozicija, mađarska nezavisna štampa — ili ono što je od nje ostalo — i dijelovi međunarodnih medija optuživali su premijera da koristi autoritarne mjere kako bi svoju stranku (Fidesz) održao na vlasti. Oni tvrde da je Orban narušio vladavinu prava. V-Dem (Varieties of Democracy), jedan od vodećih instituta koji mjeri kvalitetu demokratija diljem svijeta, kategorizira zemlju kao izborni autoritarni režim.

Namjerna strategija

Kako bi se borio protiv optužbi za demokratsku eroziju i obranio vlastiti narativ, Orban je uložio milijarde dolara u mađarske konzervativne zaklade — uključujući dvije od njih koje blisko surađuju s Dreherom od 2021.

Dreher nije sam. Mnogi od stranih istraživača i pisaca koji se drže konzervativizma i koji su boravili u Mađarskoj na račun instituta i zaklada koje je financirala Orbanova vlada, postali su glasni branitelji premijera. Hodočašće konzervativnih Amerikanaca u Mađarsku, naravno, nije slučajnost, već vladina politika. To je namjerna strategija.

Dreher vidi dva razloga zašto je mađarska vlada. uložila toliko novca u razvoj konzervativnih instituta. Prvo, kaže, Mađarska je jako izolirana u Europi zbog svoje desničarske politike i trebaju joj prijatelji. Intelektualci poput njega mogu “osigurati protunarativ onome koji prevladava u Washingtonu i Bruxellesu te među američkim i zapadnoeuropskim medijima”.

Najvažniji razlog

Drugi razlog, a možda i najvažniji, jest taj što će ta mreža konzervativnih institucija ostati i kad Orban ili Fidesz više ne budu na vlasti.

“Mislim da je jedan od razloga zašto Orbanova vlada gradi sve te institucije koristeći vladina sredstva i vladinu moć taj što zna da neće zauvijek biti premijer. Fidesz neće zauvijek biti u vladi”, rekao je Dreher.

“I on želi izgraditi neku vrstu duboke države koja će moći preživjeti tko god dođe.”

Orbanova politika pretvaranja Mađarske u desničarsku intelektualnu tvrđavu rezultirala je i njegovom strahovitom popularnošću među američkim konzervativcima. Pogotovo nakon što je Tucker Carlson, bivši voditelj Fox Newsa, 2021. sedam dana vodio svoju emisiju izravno iz Budimpešte — što je aranžman za koji je zaslužan Dreher.

Govor u Teksasu

U augustu 2022. Orban je govorio na CPAC-u u Teksasu i dobio ovacije publike republikanskih aktivista i političara. U jednom je trenutku spomenuo neobičnost da njegovu prisutnost traže “najugledniji konzervativci Sjedinjenih Država”.

Dodao je: “Pitao sam se u zadnje dva ili tri sedmice, šta želite čuti od mene?” Orban je priznao da je Mađarska “daleko od toga da bude globalna supersila”, te je nastavio: “SAD je globalna supersila. Vaši bi čelnici trebali održati uvodni govor na našim konferencijama u Mađarskoj.”

Imao je pravo. Doista je prilično neobično da mađarska politika danas služi kao primjer Amerikancima. U maju je, drugu godinu zaredom, CPAC održan i u Budimpešti, a nazočilo mu je nekoliko stranih konzervativnih političara, poput Kari Lakea, republikanskog kandidata za guvernera Arizone 2022.

Zašto se onda konzervativni Amerikanci toliko dive Orbanu i što misle da od njega mogu naučiti?

Mađarska kao uzor

Mađarska im je postala uzor jer ima konzervativnu vladu izabranu s dvotrećinskom supervećinom od 2010. (iako je to zahvaljujući vrlo nerazmjernom izbornom sustavu), usidrenu u programima dragim globalnoj desnici. Orbanova vlada ukorijenjena je u antiimigracijskim, antiprobuđenim i antiliberalnim diskursima, s ciljem odbrane nacionalne države, kršćanstva i tradicionalne porodice koju čine muškarac, žena i njihova djeca.

Dreher je, primjerice, spomenuo guvernera Floride Rona DeSantisa kao jedinog republikanca koji je možda naučio iz Orbanova primjera. Za njega je zakon o roditeljskim pravima u obrazovanju (kritičarima poznat kao “Nemoj reći gay”), koji zabranjuje poučavanje o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu za učenike do trećeg razreda, “straight Orban”.

“Ako DeSantis prihvati te zdravorazumske kulturne ratove, s kojima se većina ljudi slaže, i suprotstavi se probuđenim silama, onda bi mogao zasjesti u Bijelu kuću”, zaključuje Dreher.

Pokretanjem novog think tanka, Orban označava svoju prisutnost u srcu Evropske unije, suprotstavljajući se zapadnim liberalnim vrijednostima. Cilj je, objašnjava Dreher, da Mađarska postane neosporna konzervativna sila Evrope, prenosi Jutarnji.