Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Palestina optužila Vijeće sigurnosti UN-a za dvostruke standarde

palestina

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN), na prijedlog Kuvajta, održalo je vanrednu sjednicu na kojoj se vodila žestoka rasprava o nasilju u Gazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije početka sjednice održana je minuta šutnje za stradale u Gazi.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley je u obraćanju uputila oštre kritike prema Iranu i Hamasu, dok je pohvalila uzdržanost Izraela, a Vijeće sigurnosti UN-a je optužila za dvostruke standarde, dodajući da se na Bliskom istoku dešava nasilje i na drugim mjestima.

“Ko bi među nama prihvatio ovakve postupke na našim granicama. Vas pitam? Niko. Nijedna zemlja u ovoj sali ne bi pokazala veću uzdržanost od Izraela”, rekla je Haley.

Optužila je Iran za destabilizaciju Sirije, Jemena i Libana, dodajući da Hamas godinama podstiče nasilje.

Zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Dmitry Polyansky je pozvao Izrael i Palestinu na pregovore u Moskvu.

Britanska ambasadorica Karen Pierce je istakla da Palestinci imaju pravo na proteste, dodajući kako i Izrael ima pravo da zaštiti svoje granice, napomenuvši da ipak ne smije posezati sa prekomjernom upotrebom sile.

Francuski ambasador pri UN-u Francois Delattre je upozorio da bi se nasilje moglo prošiti na cijeli region.

Ambasador Bolivije pri UN-u Sacha Sergio Llorentty Soliz Sacha Sergio Llorentty Soliz je pročitao sva imena djece koja su jučer stradala u Gazi, te pozvao na okončanje izraelske okupacije.

Ambasador Kine pri UN-u Ma Zhaoxu je pozvao Izrael na uzdržanost, dok je poljska ambasadorica pri UN-u Joanna Wronecka pozvala na provođenje nezavisne istrage o stradanju Palestinaca u Gazi.

Nikolay Mladenov, specijalni koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za mirovni proces na Bliskom istoku, istakao je kako je potrebno najoštrije osuditi ubijanje ljudi na granici s Gazom.

Riyad Mansour, stalni predstavnik Palestine u UN-u, optužio je Vijeće sigurnosti UN-a za dvostruke standarde.

“Koliko još Palestinaca treba umrijeti da bi Vijeće sigurnosti UN-a nešto poduzelo. Da se u vašoj zemlji desio masakr, da je u roku od 24 sata ubijeno 60 ljudi, među kojima su i djeca, šta bi vi uradili? Koliko još dugo ćete zadržati ovaj dvostruki standard?”, zapitao se Mansour.

Kuvajt je jučer pozvao na hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) povodom nasilja u Gazi.

Hiljade Palestinaca okupile su se jučer na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji će biti nastavljeni i danas, a tom prilikom ubijeno je najmanje 60 Palestinaca.

U osudama koje stižu iz svijeta, između ostalog je navedeno da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, odnosno masovnog progona tog naroda.