Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karim Younis

Palestinac pušten iz izraelskog zatvora nakon 40 godina

palestinac

Karim Younis (60) osuđen je za otmicu i ubistvo izraelskog vojnika Avrahama Bromberga 1983. godine na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom

Jedan od palestinskih zatvorenika s najdužim stažom u Izraelu izašao je u četvrtak na slobodu nakon što je odslužio 40-godišnju kaznu, dok članovi nove desničarske vlade traže da mu se oduzme državljanstvo.

Karim Younis (60) osuđen je za otmicu i ubistvo izraelskog vojnika Avrahama Bromberga 1983. godine na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom. Odslužio je najdužu neprekidnu kaznu od svih Palestinaca, naveli su iz Udruge palestinskih zatvorenika.

U svom rodnom gradu, izraelskom arapskom selu Ara, Kounis je dočekan kao heroj. Ogrnut tradicionalnim palestinskim šalom, dočekala su ga porodica, prijatelji i pristaše koji su ga pozdravili i nosili ulicama na svojim ramenima, piše Reuters.

– Bilo je to 40 godina punih priča zatvorenika, a svaka priča je priča jedne nacije. Vrlo sam ponosan što sam jedan od onih koji su se žrtvovali za Palestinu i bili smo spremni žrtvovati još i više za dobrobit Palestine – rekao je Younis.

Arapi u Izraelu čine oko petinu stanovništva i većina su potomci Palestinaca koji su ostali unutar novoosnovane države nakon rata za nezavisnost 1948. godine.

Palestinci smatraju ljude koje je Izrael zatvorio herojima u borbi za državnost na teritorijima koje je Izrael osvojio u ratu na Bliskom istoku 1967. godine. Izrael one koji su osuđeni za nasilje nad njegovim građanima smatra teroristima.

U utorak je izraelski ministar unutrašnjih poslova Aryeh Deri zatražio da se Younisu oduzme izraelsko državljanstvo.

– Oduzimanje njegovog državljanstva poslat će važnu poruku kada govorimo o nekome ko je postao simbol za počinjenje kriminalnih djela terorizma – napisao je Deri u pismu izraelskom državnom tužitelju.

Neki rođaci Izraelaca ubijenih u palestinskom nasilju također su izrazili podršku ovoj vrsti mjere.