odabrana noć

Palestinci uprkos napadima obilježili noć Lejletu-l- kadr ispred džamije Al-Aksa

Više od 50 Palestinaca povrijeđeno je sinoć u napadu izraelske policije, saopštio je Palestinski Crveni polumjesec

Uprkos stalnim intervencijama i restrikcijama od stane izraelske policije muslimani Palestine pohrlili su sinoć u kompleks Al-Akse kako bi u molitvi proveli Lejletu-l-kadr, najodabraniju noć u godini, vrjedniju od hiljadu mjeseci.

Više od 50 Palestinaca povrijeđeno je sinoć u napadu izraelske policije, saopštio je Palestinski Crveni polumjesec.

Izraelske snage bezbjednosti u subotu naveče napale su šok bombama Palestince okupljene na kapiji Damask u Istočnom Jeruzalemu, što su učinili već drugu noć zaredom, javlja Anadolu Agency (AA).

Dan ranije, u petak naveče izraelska policija pokušala je rastjerati vjernike unutar Harem-i šerifa u džamiji Al-Aksa koristeći šok bombe i suzavac.

Palestinski Crveni polumjesec objavio je da je broj povrijeđenih u izraelskom napadu izvedenom u petak u džamiji Al-Aksa, na kapiji Damask u Starom gradu i u distriktu Sheikh Jarrah u Istočnom Jeruzalemu veći od 205.

Palestinian devotees pray on Laylat al-Qadr (Night of Destiny) outside the Dome of the Rock in Jerusalem's Al-Aqsa Mosque compound during the Muslim holy month of Ramadan on May 8, 2021. (Photo by Ahmad GHARABLI / AFP)

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.