Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Palestinci više neće moći putovati u autobusima u kojima putuju Izraelci

izrael palestina

Palestincima sa Zapadne obale koji putuju u Izrael na posao od srijede će biti zabranjeno da putuju u istim autobusima s Izraelcima dok se budu vraćali kućama, saopćio je zvaničnik ministarstva odbrane.

– Na osnovu tromjesečnog pilot projekta, Palestinci koji rade u Izraelu putovat će, počevši od srijede, kućama preko istih prelaza ne koristeći autobuse koje koriste (izraelski) građani (na okupiranoj Zapadnoj obali) – izjavio je zvaničnik za agenciju AFP.

[pull_quote_right]Izraelski javni radio javio je da je ministar odbrane Moshe Yaalon pristao na tu zabranu[/pull_quote_right]

Na stotine Palestinaca putuju svakog dana na posao u Izrael iz okupirane Zapadne obale, većinom na poslove u građevinskom sektoru, koristeći dozvole za putovanje svaki put kada prelaze granicu.

Zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, izjavio je da će od sada palestinski radnici trebati mijenjati autobuse kako bi izbjegli vožnju u istim vozilima s Izraelcima nakon što se vrate na Zapadnu obalu.

Izraelski javni radio javio je da je ministar odbrane Moshe Yaalon pristao na tu zabranu, rekavši da će ona omogućiti “bolju kontrolu Palestinaca i onih koji napuštaju Izrael i smanjit će sigurnosne rizike”.

Izraelski doseljenici na Zapadnoj obali godinama pozivaju da se Palestincima zabrani korištenje javnog saobraćaja na toj teritoriji, tvrdeći da njihovo prisustvo predstavlja sigurnosni rizik.