Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima pokreću val štrajkova glađu

palestinians-being-arrested-by-israeli-soldiers-palestinian-prisoners-detainees

Grupa od 60 palestinskih zatvorenika stupila je u štrajk glađu u izraelskom zatvoru Mejdo kako bi protestirali zbog odluke izraelske vlasti da u zatvoru i dalje zadrži Palestinca Bilala Kayeda koji je odslužio ranije izrečenu 15-godišnju zatvorsku kaznu, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelski sud je početkom ove sedmice izrekao „administrativni pritvor“ u trajanju od pola godine za palestinskog zatvorenika Kayeda koji je u skladu sa ranijom presudom u zatvoru proveo skoro 15 godina. On je u znak protesta stupio u štrajk glađu.

Iz Zajednice palestinskih zatvorenika saopćeno je da je 60 zatvorenika u izraelskom zatvoru danas stupilo u štrajk glađu kako bi podržali Kayeda. Svi oni su članovi Palestinskog fronta nacionalnog spasa.

U saopćenju se navodi da će se štrajku podrške Kayedu sutra pridružiti i pet palestinskih zatvorenika u zatvoru Jalbu, a da će u narednim danima broj štrajkača biti sve veći.

Administrativni pritvor mjera je koju izraelske vlasti često izriču na bazi navodnih obavještajnih saznanja da neka osoba predstavlja prijetnju sigurnosti. Riječ je o pritvoru od u trajanju od jednog to šest mjeseci. Ukoliko u tom periodu sudija vojnog suda ocijeni da pritvorenik predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost Izraela, može mu produžiti pritvor i do pet godina i bez pokretanja zvanične optužnice i sudskog postupka.