realnost se mora prihvatiti

Palmer objasnio Srbima i Kosovarima kako stoje stvari, teško da im se svidjelo

palmer

Odgovarajući na pitanja studenata i predstavnika civilnog društva, kako sporazum sa Srbijom treba da izgleda, Palmer je rekao da se do rješenja mora doći pregovorima i da SAD ne nameću rješenje, te da ako bude dogovora, mora postojati i mehanizam koji će da osigura da se realizuje ono što je dogovoreno

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je danas u Prištini da je postizanje konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, prioritet SAD-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Palmer se prijepodne sastao s političkim liderima Kosova, a potom je u Narodnoj biblioteci Kosova razgovarao sa studentima i predstavnicima civilnog društva Kosova. Palmer je tom prilikom rekao da njegovo imenovanje za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan naglašava da su Sjedinjene Države prisutne, usredsređene i spremne da pomognu regionu.

Rekao je da “Kosovo mora shvatiti da su saradnja i kompromisi između susjeda vrijednosti napretka”.

“Postizanje rješenja jednom zauvjek između Kosova i Srbije putem pune normalizacije odnosa, ostaje strateški prioritet SAD-a, koji će imati ogroman uticaj na ljude ovdje, ali i u širem regionu. To će osloboditi obje zemlje, Kosovo i Srbiju, od naslijeđa neprijateljstava koji razvlači njihov fokus i energiju i otvoriće ekonomske mogućnosti”, rekao je Palmer.

Specijalni američki predstavnik za Zapadni Balkan je, govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije, kazao da je od početka osnov tog dijaloga da je Kosovo pregovaralo kao država, kao ravnopravna strana.

On je ocjenio da je dijalog omogućio da Kosovo ima vladavinu prava na cijeloj teritoriji zemlje, da se i na sjeveru Kosova sudi prema kosovskim zakonima. Podsjetio je i na druge koristi dijaloga, kao što je integrisano upravljanje granicama i mogućnost prelaska Kosovara u Srbiju samo s ličnom kartom, te odlazak u treće zemlje preko Srbije. Dodao je da Kosovo sada ima i svoj međunarodni telefonski kod. Ono što nedostaje je konačni sporazum sa Srbijom, naglasio je Palmer.

Naglasivši da su kosovski glasači na prevremenim parlamentarnim izborima, 6. oktobra, glasali za promjene, Palmer je naglasio da su oči svijeta usmjerene ka novoj vladi Kosova, koja će se morati baviti kako unutrašnjim, tako i spoljnim prioritetima.

“Poboljšanje odnosa i napredak u razgovorima sa Srbijom otvaraju mogućnosti za unosna ulaganja koja će stvoriti nova radna mjesta od kojih stanovnici Kosova mogu imati koristi. Nova vlada, jednom kad bude imala novi mandat glasača, može i treba da vodi dijalog. SAD će uvijek podržavati suverenitet i nezavisnost Kosova, ali ne vidimo nikaku mogućnost integracije vaše zemlje u međunarodnu arenu koje ne uključuje pomirenje sa Srbijom”, rekao je Palmer.

Odgovarajući na pitanje kako sporazum sa Srbijom treba da izgleda, Palmer je rekao da se do rješenja mora doći pregovorima i da SAD ne nameću rješenje, te da ako bude dogovora, mora postojati i mehanizam koji će da osigura da se realizuje ono što je dogovoreno.

Palmer je kazao da očekuje da Albin Kurti, lider pobjedničke partije Pokreta Samoopredeljenje, kada postane premijer bude dobar partner SAD-a i da će razumjeti da je dijalog sa Srbijom jako važan.

“Ja se nisam sreo sa Kurtijem danas jer je van grada, ali smo se sreli prije dva dana u Skoplju. Imamo otvoren odnos”, kazao je Palmer.

On je naglasio da i Srbija mora da promjeni svoju strategiju te da predsjednik Aleksandar Vučić i većina građana Srbije znaju da Srbija nikada neće postati članica EU, ako ne riješi svoj dugogodišnji spor s Kosovom. Nakon Kosova Palmer bi trebao da posjeti i Srbiju.