“Panama Papers”: Objavljena lista moćnika koji su prali novac, jedan korisnik iz BiH

paralije

Veliko  curenje 11,5 miliona  dokumenata iz jedne panamske advokatske firme  otkriva kako svjetski bogataši skrivaju svoj novac.

Dokumente je prvo objavio njemački list Süddeutsdhe Zeitung te ga podijelio s Međunarodnom udrugom istraživačkih novinara, koja je dokumente objavila na svojim stranicama.

Iz dokumenata je vidljivo da je advokatska firma Mossack Fonseca, jedna od najzatvorenijih u svijetu, decenijama nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju poreze.

Prema podacima na stranici ICIJ-a (Međunarodne udruge istraživačkih novinara), među političarima, kraljevima, predsjednicima, premijerima i moćnim direktorima ne nalazi se niti jedna osoba iz Hrvatske, ali niti iz SAD-a.

Na popisu su moćnici iz čak 58 zemalja, a među njima je više od 70 sadašnjih ili bivših svjetskih vođa.

Od najzvučnijih imena svakako su Mauricio Macri (aktualni predsjednik Argentine), Petro Poroshenko (ukrajinski predsjednik), Bidzina Ivanishvili (bivši gruzijski premijer), Sigmundur Davíð Gunnlaugsson (islandski premijer), Ayad Allawi (bivši dopredsjednik Iraka), Ali Abu al-Ragheb (bivši premijer Jordana i ministar odbrane), Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani (bivši premierj Katara), King Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud (saudijski kralj), Ahmad Ali al-Mirghani (bivši predsjednik Sudana), Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan (predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata), Pavlo Lazarenko (bivši ukrajinski premijer), Vladimir Putin…

U skandal su umiješani i brojni rođaci i suradnici svjetskih vođa – prva porodica Azerbajdžana, kćer bivšeg kineskog premijera, Putinovi prijatelji iz djetinjstva i sadašnji bliski prijatelji, rođaci sirijskog predsjednika Bashara al-assada, otac britanskog premijera Camerona, tajnica marokanskog kralja, djeca pakistanskog premijera…

ICIJ je na svojim stranicama objavio imena svih moćnika upletenih u veliki skandal, a možete ih pogledati na ovom LINKU.

Jedan korisnik iz BiH

Među objavljenim dokumentima se spominje i Bosna i Hercegovina.

Naime, na spisku ne postoji nijedna kompanija iz naše zemlje, već samo jedan korisnik i tri dioničara fonda.

Kada su u pitanju zemlje regiona među tajnim dokumentima se spominju sve zemlje bivše Jugoslavije. Najviše kompanija na objavljenim dokumentima “Panama papars” dolazi iz Slovenije, čak 21, slijedi Crna Gora sa 13, dok se iz Hrvatske na listi nalaze tri kompanije. Iz Makedonije se nalaze dvije firme, dok u Srbiji nema kompanija na listi.