Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Panika u Evropi: Putinovi “Noćni vukovi” otvorili bazu u EU

nocni vukovi baza

Noćni vukovi, bajkerska grupa povezana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom osnovala je svoj ogranak u Slovačkoj koja je članica EU-a i NATO-a. Baza ove skupine, koju neki smatraju paravojnom organizacijom, nalazi se 70 km od Bratislave i prilično sliči na vojnu bazu. U njoj se nalaze i tenkovi i druga vojna vozila.

Ruska vlada je ovu bazu nazvala “evropskom središnjicom”.

Inače, ovi bajkeri su pod sankcijama SAD-a jer su sudjelovali u borbama u Ukrajini na strani ruskih pobunjenika te su pomogli u aneksiji Krima. Vođa Noćnih vukova je bivši doktor Alexander Zaldostanov. Nadimak mu je “hirurg”.

Baza se nalazi na privatnom posjedu Jozefa Hambaleka koja je vođa slovačke nacionalističke grupe NV Europa. Na istom mjestu ranije je bila farma svinja.

Hambalek tvrdi da su tu vojna vozila jer planira otvoriti muzej Drugog svjetskog rata s posebnim naglaskom na sovjetske jedinice koje su koristile motocikle.

Slovački predsjednik Andrej Kiska nazvao je Noćne vukove “ozbiljnim sigurnosnim rizikom” i “alatom režima koji je umiješan u okupaciju susjedne zemlje”.

Inače, Noćni vukovi su nedavno bili u posjeti BiH odnosno u Republici Srpskoj te su tvrdili kako su došli radi “obnove duhovnih veza između pravoslavnih naroda”.